U proteklih desetak dana imali smo veliki broj igrača našeg kluba u raznim reprezentativnim selekcijama.

Puno je igrača NK Osijek bilo proteklih dana angažirano u raznim reprezentativnim selekcijama. Sinoć (utorak) je Domagoj Bukvić zaigrao u početnoj jedanaestorici naše U-21 nacionalne u kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo u gostima kod Portugala koji je slavio s uvjerljivih 5:1. „Bukva“ je bio starter i nekoliko dana ranije kada se gostovalo u Andori gdje je Hrvatska pobijedila s 3:1, a osječki je prvotimac tada postigao i svoj prvi pogodak za reprezentaciju Hrvatske. Nail Omerović je prošloga tjedna igrao za U-21 Bosne i Hercegovine na gostovanju u Sloveniji koja je bila bolja s 3:0. Na terenu je bio do 77. minute kada je zamijenjen. Hrvatska selekcija U-19 nije uspjela proći elitno kolo kvalifikacija za kontinentalnu smotru, na turniru kojemu je bila domaćin u Varaždinu. Odlično su krenuli pobjedom nad Njemačkom od 2:1, ali su potom izgubili od Turske 1:2 i Rumunjske 0:1. Krešimir Vrbanac ušao je protiv Turaka u 23. minuti, a Anton Matković je zaigrao od 80. U posljednjem nastupu Jan Hlapčić je stao između vratnica u 18. minuti, Vrbanac je odigrao cijelu utakmicu, a Matković je na terenu bio do 64. minute.

Zahirović dvostruki strijelac u Norveškoj

Elitno kolo u Norveškoj pamtit će Amar Zahirović, a posebno završni dvoboj U-19 reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv vršnjaka iz Crne Gore koja je vodila na poluvremenu 2:0, da bi na kraju bilo 3:2 u korist mladih „Ljiljana“. Napadač Bijelo-plavih je ušao u 34. minuti i zabio dva pogotka za pobjedu BiH koja je prethodno izgubila od Izraela 0:2 (Zahirović igrao do 72') i remizirala s Norvežanima 2:2 (ušao s klupe u 63'). Veliko slavlje imali su hrvatski nogometaši u selekciji U-17 koji su igrali elitno kolo kvalifikacija za EP u Portugalu. S Njemačkom su remizirali u sjajnoj utakmici koja je završila rezultatom 3:3, zatim su poraženi od Portugalaca s 3:0 da bi u odlučujućem nastupu svladali Republiku Irsku s visokih 5:0, što im je bilo dostatno za drugo mjesto u skupini i plasman na završnicu u Cipar. Tamo je bio kapetan naših kadeta Ivan Barić koji je u sva tri susreta ulazio s klupe. Inače, pogodak koji je otklonio sve dvojbe hoće li Hrvati na kraju biti bolje plasirani od Nijemaca postigao je kapetan naše reprezentacije Ljubo Puljić koji je iz Osijeka prošle godine otišao u slavni Bayern.

Živković zabio Fincima i Švicarcima

Kada je riječ o seniorima, Styopa Mkrtchyan je zaigrao u prijateljskom dvoboju njegove Armenije u gostima kod Češke. Rezultat je bio 2:1 za domaćina, a naš je prvotimac igrao na lijevom boku 90 minuta i zamijenjen je tek u sudačkoj nadoknadi. Prethodno nije sudjelovao u domaćem porazu Armenaca od Kosova 0:1. Vraćamo se ponovno mladima i to hrvatskoj nacionalnoj vrsti U-18. Dečki su odigrali tri prijateljska susreta, prvo u Zagrebu svladavši Saudijsku Arabiju s 3:0, potom je s Finskom na riječkoj Krimeji bilo neriješeno 2:2 da bi u trećem ogledu izgubili od Švicarske 1:2. Filip Živković je s Fincima igrao u drugom poluvremenu i postigao pogodak, a strijelac je bio i protiv Švicaraca kada je krenuo u početnoj jedanaestorici kao i Dominik Babić koji je prethodno započeo i dvoboj s Fincima. Obojica su dobila po poluvrijeme u ogledu s Arabijom. Za kraj, dvije prijateljske utakmice protiv Sjeverne Makedonije odigrala je selekcija U-15, pobijedivši u Sisku 4:0 te u Petrinji 1:0. Zaigrala su i četvorica osječkih pionira: Mateo Sabo, Nemanja Kolarević, Jakov Dedić i Matej Miličić.