„Žile“ je u Gradskom vrtu bio prvotimac, trener, sportski direktor, a zadnjih desetak godina je voditelj Škole

Rođeni Đakovčanin Miroslav Žitnjak došao je u Gradski vrt 1984.godine kada je kao 17-godišnjak stigao iz nižerazredne Croatije. Njegov je vratarski potencijal brzo bio prepoznat, pa je prošao i gotovo sve reprezentativne kategorije bivše države na ovim prostorima.

Na vratima seniorske momčadi bijelo-plavih debitirao je '88 protiv mostarskog Veleža kojega su Osječani u toj utakmici svladali u Gradskom vrtu. Prethodno je, nažalost, propustio nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Čileu jer je dobio poziv za vojsku, a njegova generacija, predvođena Šukerom, Bobanom, Prosinečkim, Štimcem, Jarnijem, Mijatovićem i ostalima - osvojila je tada naslov prvaka... Nakon povratka iz JNA ustalio se na vratima NK Osijeka, ali ipak nije u našem prvoligašu dočekao prvu sezonu u HNL-u. Prihvatio je '91 poziv Zagreba u kojem je proveo tri godine, da bi se potom vratio u grad na Dravi, zajedno sa Špeharom i Bičanićem, te uz trenera Ivu Šuška, koji ga je vodio i u Kranjčevićevoj, sudjelovao u povijesnom pohodu prema trećem mjestu i Kupu UEFA. No, te je jeseni prihvatio ponudu portugalske Leirije u čijim redovima je bio punih šest sezona.

Žitnjak se u Gradski vrt vratio 2001. kada je priključen stožeru prve momčadi kao trener vratara. Tri godine kasnije povjerena mu je odgovorna zadaća šefa Škole nogometa. Bio je jedno vrijeme i sportski direktor, pa i kormilar seniorskog sastava u predsjedničkom mandatu Branimira Glavaša. Još od 2004. pojavljuje se u svim nacionalnim selekcijama u kojima je radio cijelo jedno desetljeće, najčešće s vrstom U-19, a najduže s Ivicom Grnjom. Bio je na svjetskim prvenstvima sa selekcijom U-20 u Kolumbiji i Turskoj, a da ga se cijeni u HNS-u – svojedoči i uloga asistenta na nogometnoj Akademiji na kojoj je mentor za trenere vratara. U svom NK Osijeku je i danas voditelj Škole i trener juniorske momčadi.

Iz igračke karijere zasigurno će mu ostati u sjećanju po dva nastupa u prijateljskim utakmicama prvo za ex Jugoslaviju (izbornik je bio Ivica Osim), a potom i za reprezentaciju Hrvatske koju je tada vodio Stanko Poklepović.