Trener NK Osijeka Ivo Šušak najavio je nedjeljni susret protiv Dinama. Naravno da je svjestan snage protivnika, no nema se namjeru braniti i vjeruje da Osijek neće biti inferiorna momčad. Nada se kako će dobra atmosfera, proizašla iz pobjede protiv Splita, rezultirati dobrom predstavom.

Svaki susret Osijeka i Dinama budi veliko zanimanje medija i navijača, pa ni ovog puta to nije izostalo. Tako je, u jednom vedrom i pozitivnom duhu, trener Ivo Šušak izišao je pred medije (zapravo ih dočekao već spreman) te odmah započeo temu utakmice protiv Splita i atmosfere u momčadi. Tijekom tjedna smo već vidjeli jednu pozitivu, koju je šef stožera samo potvrdio, dodavši i nešto o gostima:

„Sigurno da je pobjeda nakon malog dužeg posta značajno popravila atmosferu u momčadi, no pokušao sam prenijeti na igrače razmišljanje da što prije zaboravimo tu pobjedu i okrenemo se idućoj utakmici. Nama je, u nastavku prvenstva, svaki bod izuzetno važan. Ne mislim da ćemo ih lako osvajati, ali ako ih već moramo gubiti, hoću da to bude teško. Na taj smo se način pripremali i na susret protiv Dinama.“

„O Dinamo je suvišnu govoriti, barem što se tiče njihovih rezultata te individualne kvalitete njihovih pojedinaca. I kao momčad zaslužuju respekt, kao i svaka momčad protiv koje igramo i samo na toj osnovi možemo graditi neku svoju strategiju.“

Od susreta protiv Splita prošlo je šest dana te je trener još bolje uspio upoznati kadar s kojim raspolože. Zadovoljan je brojem igrača, kao i njihovom kvalitetom, a uveo je i zanimljivu novinu, koja se tiče priprema za utakmicu. U kadru ima sve igrače koji su nastupili protiv Dinama, osim Mile Škorića koji je zaradio suspenziju zbog trećeg žutog kartona, a dozvolu za nastup dobio je Jozo Špikić:

„Intenzivno smo radili ovaj tjedan te odigrali i jednu kontrolnu utakmicu. Važno je da svi drže kontinuitet utakmica, jer nikad ne znaš kad će ti koji igrač biti potreban za ulazak u prvi sastav. Imamo jedan objektivno dobar broj igrača koji će moći konkurirati za ono što je pred nama. Za ovu utakmicu sam odabrao 20 momaka koji su kandidati za postavu i oni treniraju odvojeno od ostatka. Sastav je na tragu momčadi koja je startala protiv Splita, a za poziciju na kojoj je igrao Škorić ozbiljno pretendiraju Čuljak i Mešanović.“

Iako u tri dosadašnje utakmice, koje je u Gradskom vrtu vodio protiv Dinama, trener Šušak nije primio gol, on ne vjeruje u te tradicije. Uvijek je najvažniji pristup, koji pokušava prenijeti na igrače te koncentracija, koju će uvijek navesti kao glavni aspekt pripreme utakmice:

„Vjerujemo kako možemo odigrati utakmicu u kojoj nećemo biti podređeni, a kada se i dogodi takva situacija, koristit ćemo neke naše prednosti da ih probamo ugroziti. Sigurno da, kao i svaki trener, sanjam pobjedu, no osnovno je da momci od prve do zadnje minuta časno nose ovaj dres, bez obzira koji je rezultat u danom trenutku bio. Čak i da je 10:0 za Dinamo, mi se lavovski moramo boriti da ne biti primili 11. gol. Neću dopustiti da uđemo u zamku kod bilo kojeg rezultata, niti da uđe melankolija, niti da počnemo srljati bez sustava i obaziranja na taktičke obaveze.“

Naravno, uvijek je zanimljivo čuti razmišljanje o tzv. taktičkom mentalitetu. Vidjelo smo da je Dinamo znao imati problema protiv zatvorenijih momčadi, a naveden je u primjer utakmice protiv Zadra, gdje su gosti odigrali jedan napad sa šest igrača u završnici, gdje je odmah uslijedila okomita lopta, koja je rezultirala kontrom i pogotkom. Svega je toga trener svjestan:

„Mi nećemo igrati bunker, no nećemo niti 'grlom u jagode'. Ja kažem da je obrana jaka onoliko koliko ju dobro igraju napadači i to na dva načina. Prvi je da su toliko opasni da ne dozvoljavaju protivničkim obrambenim igračima sudjelovanje u napadu, a drugi je da pritišću posljednju liniju kad je u posjedu lopte. Naravno, ne smijemo dolaziti niti s previše ljudi u napad da ne bi bili iskontrirani, no dovoljno je doći i s četiri čovjeka u završnicu da bi situacija bila opasna po protivnika. Ne kažem da igra neće donijeti završnicu s više igrača, no onda moramo biti izuzetno pažljivi.

Na kraju je još prokomentirao dojmove s kontrolne utakmice protiv Metalca, a zanimljivo je bilo čuti i razmišljanje o novim igračima. I ovdje je spomenuta još jedna novina, koja se tiče upravo tih kontrolnih susreta:

„Namjeravamo svaki tjedan imati jednu pripremnu utakmicu, jer utakmica je ipak drugačije stanje na terenu nego trening. Zadovoljan sam pristupom igri, no isto tako sam zadovoljan i s Metalcem, koji se prikazao kao jedna prava nogometna momčad. Vidjelo smo puno lijepih stvari, a kad su u pitanju „internacionalci“, vidjelo smo da nisu dovedeni bez razloga. Potvrdili su da će nam tijekom prvenstva koristiti.“

Susret je na rasporedu u nedjelju u 15 sati, a prvotimci će se sutra, na Trgu Ante Starčevića, od 12 sati do 13.30, družiti s navijačima NK Osijeka te prolaznicima, a svi su pozvani.