Od sredine srpnja 2016., do kraja svibnja ove godine Osječani su ispisali nove stranice klupske povijesti.

Odlična je sezona iza nogometaša Osijeka, u svakom pogledu! Prvo i najvažnije – momčad je nakon pet godina ponovno izborila nastup u Europi i to na osnovu plasmana u državnom prvenstvu što Bijelo-plavima nije uspjelo još od sezone 2000/2001! Naime, Osijek je Europu dosegnuo i u natjecateljskoj 2011/2012., ali je to bilo na osnovu plasmana u finale Kupa Hrvatske u kojem su Osječani poraženi od tadašnjeg prvaka Dinama. Osim toga, europska je scena osigurana čak osam kola prije kraja Prvenstva, pa je i završnica mogla biti odigrana posve mirno.

U posljednjih desetak mjeseci Osječani su ispisivali klupsku povijest, rušili neugodne tradicije i postavljali nove rekorde. Prvo im je uspjelo prvi puta ostvariti niz od pet uzastopnih gostujućih pobjeda (Istra, Inter, Lokomotiva, Slaven Belupo i Dinamo), a računajući i kasnije pobjede na terenima Cibalije, pa još jednom Istre i Slaven Belupa i na kraju Splita – Bijelo-plavi su čak devet puta slavili u gostima, što je njihov apsolutno najbolji učinak izvan Gradskog vrta tijekom prvoligaških natjecanja!

Rušenje neugodnih tradicija

Što se tradicija tiče, prvo je srušeno prokletstvo neuspješnih nastupa u Koprivnici. Jesenas je tamo Osijek slavio nakon punih devet godina koliko je trajao taj famozni „post“ u Podravini. Kasnije su Osječani, u drugom dijelu sezone, ponovno slavili na stadionu „Farmaceuta“ i potvrdili da im koprivnički travnjak više nije uklet. Nedugo zatim Zekićeva je momčad ostvarila pun pogodak i u Maksimiru gdje prethodne generacije osječkih nogometaša nisu došle do pobjede punih 16 godina! Osim toga, golom Kneževića, Bijelo-plavi su prekinuli nevjerojatan Dinamov niz od čak 104 utakmice bez poraza u Maksimiru, koji je potrajao više od šest godina.

Nadalje, u Gradskom vrtu je napokon pokleknula Lokomotiva, koja je Osječanima bila poput crne mačke kada se igralo na našem stadionu. U listopadu prošle godine „Lokosi“ su konačno, nakon sedam godina, pokleknuli u gradu na Dravi, što je također vrijedilo proslaviti. Isto je Osijek ponovio i u drugom dijelu sezone, tako da je i ta famozna tradicija definitivno stvar prošlosti i sada već polako pada u zaborav.

Nikada toliko osvojenih bodova!

I nije to bilo sve. Barišić i suigrači imali su sedam domaćih pobjeda u nizu, čime se prethodnih godina, otkako nam Klub igra u elitnom razredu, i bivše i sadašnje države, niti jedna osječka momčad kroz povijest nije mogla pohvaliti. Redom su padali Hajduk, Cibalia, Split, Istra, Inter, Lokomotiva i Slaven Belupo, a Kohorta je učestalo slavila s igračima nakon posljednjih sučevih zvižduka. Osim toga, NK Osijek je  u proteklom Prvenstvu osvojio 66 bodova i tako značajno premašio prethodno najveći doseg od 59 bodova u jednoj sezoni.

I još nešto, a nikako nije manje važno. Nikada nam se ranije nije dogodilo da smo imali čak petoricu igrača u nastupima nacionalne vrste pod vodstvom izbornika Ante Čačića. Riječ je o Borni Barišiću, Nikoli Matasu, Mateu Baraću, Antoniju Peroševiću i Miletu Škoriću koji su na zimskom turniru u Kini, odnosno nedavnom gostovanju u Los Angelesu odjenuli dres s državnim grbom. Toliko lijepih trenutaka u samo desetak mjeseci – čestitamo!