Grad Osijek i njegovi građani dobit će impresivno zdanje koje će imati puno širu dimenziju od samoga dolaska na tribine…

U pedesetak minuta koliko mu je trajala prezentacija novoga stadiona, uz njega i Kampa Pampas, predsjednik Uprave osječkog prvoligaša i jedan od njegovih vlasnika Ivan Meštrović iscrpno je otkrivao i pojasnio praktički svaki detalj vezan uz buduće impresivno zdanje Bijelo-plavih. Uvodno je podsjetio na vrijeme od prije dvije godine…

Lorinc Meszaros je kada smo preuzimali Klub rekao, a ja sam potvrdio, da sve što radimo, činimo za sve vas, građane Osijeka. Vjerujem da smo u ove dvije godine opravdali izrečeno i nastojali opravdati povjerenje prvenstveno gradonačelnika Vrkića koji nam je omogućio stjecanje upravljačkih i vlasničkih prava u Klubu i da ga dovedemo ovdje, gdje je sada.

Zahvala Meszarosu, Orbanu i Vrkiću

Spomenuo je Meštrović puno toga govoreći o tehničkim i svim drugim značajkama ne samo stadiona, nego i urbanoga, višenamjenskoga prostora koji će ga okruživati. Dotaknuo se i svojih suradnika i prijatelja koji ga prate i u ovome, dosad najvećem klupskom projektu:

Imamo najmlađu upravu od svih klubova u Europi koji participiraju u UEFA natjecanjima, a sve radimo s dubokom vjerom da je to za opće dobro. Nije slučajno da nam naši mađarski partneri daju apsolutnu slobodu i pravo te nevjerojatno povjerenje da sve radimo samostalno. Ovom prigodom se želim još jednom zahvaliti svom poslovnom partneru Meszarosu na njegovoj vjeri u cijeli naš tim, u naš grad i regiju, a također i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Volim reći da je on najpoznatiji navijač Osijeka i aktivno je, svojim sudjelovanjem, pridonio projektu izgradnje Kampa, pa i stadiona. Hvala im obojici jer nam vjeruju, a već imamo i osigurana sredstva u ovom velikom projektu. NK Osijek je jedna velika obitelj i želim da tako i ostane, da bude najveća obitelj u Hrvatskoj.

Mnogi su iznenađeni spoznajom da će se baš u srcu Slavonije graditi ovakav stadion koji će po mnogo čemu biti jedinstven u Hrvatskoj, pa i šire, u zemaljama okruženja. Klupski čelnik o tomu kaže:

Ovo je čista filantropija jer ovdje se novci troše, a ne akumuliraju. Nitko nema partikularne, osobne interese nego je riječ o općem dobru. Još jednom hvala gradonačelniku, prvenstveno na vjeri, zatim na viziji, a također i na iskustvu, odnosno osjećaju da se ovako nešto moralo dogoditi. Hvala i gradskim vijećnicima koji su podržali naš ulazak u klub i dali nam zeleno svjetlo. Također nije slučajno da se ovo događa baš u Osijeku. Kao i svaka pravda u životu, dogodi se tamo gdje je najteže, najbeznadnije, ali i najzasluženije.

Mjesto okupljanja i obiteljskih druženja

Jedno od najčešćih pitanja je bilo što je presudilo u odluci da se stadion, baš kao i Kamp Škole nogometa, gradi na Pampasu?

Želim da stadion živi tijekom cijele godine, to je ono osnovno razmišljanje. Osim toga, Gradski vrt je prvenstveno otpao zbog toga što bismo tijekom izgradnje novoga stadiona morali igrati izvan svoga grada i pritom nitko ne bi bio sretan. Bilo bi to ubojstvo pokreta „Pokrenimo grad“ i s time se nismo htjeli kockati. Isto tako, ne možemo živjeti od 18 domaćinstava u HNL-u godišnje, ponekom europskom i kup-utakmicom. Ostale bi dane tavorio u nekoj prašini i ne bi imao značaj koji zaslužuje. Htjeli smo da svi nađu benefite u novom stadionu NK Osijek. Želimo imati okupljanja i obiteljska druženja, dovoditi goste koji nam stižu iz drugih sredina, da im se u nečemu pohvalimo. Riječ je o novoj, zapadnjačkoj kulturi praćenja nogometa koju zagovaram, da se na utakmicu dolazi dva sata ranije, a odlazi dva sata kasnije. Siguran sam da će svaki turist koji dođe u Osijek poželiti vidjeti naš stadion i posjetiti ga.

Svojevrsni spomenik Osijeku i Slavoniji

Kapacitet od 12.000 mjesta je ovoga trenutka optimalan za grad koji, nažalost, više nema onoliko stanovnika kao prijašnjih godina, pa nema ni smisla upuštati se u megalomanske projekte.

Postoji neko pravilo u Europi da se nigdje ne rade stadioni veći od 10 posto populacije jednog grada. Mi smo ipak napravili izuzetak, Osijek je drugačiji i po tom pitanju. Nadalje, stadion će biti otvoren svaki dan za sve građane. Moći će doći u restoran, sjesti i popiti kavu ili piće u sport-baru. Nismo bili samo vođeni idejom izgradnje isključivo nogometnog stadiona, nego smo htjeli napraviti svojevrsni spomenik Osijeku i Slavoniji, da to bude mjesto okupljanja čak i onima kojima nogomet nije na prvom mjestu.

Meštrović očekuje da će upravo na Pampasu, završetkom izgradnje stadiona i Kampa, biti mjesto na koje će mnogi poželiti doći i da će utakmice postati poseban doživljaj u gradu na Dravi:

Percepcija gledanja utakmice, posebice iz prvih redova će biti dosad nedoživljena s obzirom na blizinu terena i komfor. Cilj je da se ljudi zaljube u taj stadion tijekom provedenog vremena na njemu, da svatko pronađe i prepozna nešto za sebe. Neka to bude fizičko mjesto ponosa, možda prvo pravo u našoj sredini u posljednjih dvadesetak-tridesetak godina. On mora biti simbol grada.

Javni poziv za izbor imena stadiona

Bit će zanimljivo vidjeti i koje će ime dobiti nova osječka nogometna arena, o čemu je također bilo riječi tijekom prezentacije u kinu „Urania“…

Postoje dva puta za „rođenje“ imena našeg budućeg stadiona. Prvi je da komercijaliziramo to ime i prodamo ga, da se zove XY Arena. To je u trendu i to rade puno veći klubovi od našega. Vjerujem da ćemo pronaći interes nekog velikog imena u tom smislu. Drugi je put da napravimo, uvjetno rečeno, referendum ili javni poziv građanima Osijeka da sami daju ime novom stadionu. Potom bismo imali online glasovanje od strane članova Kluba, a njih je već sada dvadeset tisuća. To je taj naš lokalpatriotski naboj, to je ono što je kod nas drugačije nego kod drugih.

Na kraju se Meštrović dotaknuo i Gradskog vrta kojega NK Osijek neće napustiti, nego će i na aktualnom stadionu nastaviti s klupskim aktivnostima:

Gradski vrt nam ostaje, mi se njega ne odričemo i duboko vjerujem da će utakmice Osijeka II biti isto dobro posjećene u drugoligaškoj konkurenciji. Ne znam baš koji grad ima dva stadiona takve veličine kao što ćemo ih mi imati. Osobno me ne pušta osjećaj ponosa, kao i obveze da napravimo nešto posebno. Nije sve ni u novcima, bitne su zdrave ideje i da ih netko prepozna i da postoji vjera u ljude koji ih mogu realizirati. U Osijeku se to dogodilo i vi ste također dio toga, stoga vam hvala svima, zaključio je Meštrović.