Kako nastaje koronavirus, koji su simptomi, kako se širi i kako preventivno postupati da se izbjegne veći broj zaraženih…

I na našoj web stranici, u cilju što bolje prevencije širenja korona virusa, donosimo osnovne stvari koje se tiču pandemije i zaštite ljudi. Prenosimo uputstva i preporuke sa službene stranice Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

Koronavirus izaziva blage simptome slične gripi, poput:

  • povišene tjelesne temperature
  • kašlja
  • otežanog disanja
  • bolova u mišićima i umora

Sumnja na infekciju koronavirusom:
1.   akutna respiratorna infekcija (barem jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah bez obzira zahtijeva li hospitalizaciju
2.   tijekom zadnjih 14 dana prije početka simptoma barem jedan od sljedećih epidemioloških kriterija:

  • bliski kontakt s potvrđenim ili vjerojatnim slučajem infekcije koronavirusom ili
  • boravak u zahvaćenom području

osobe koje boluju od kroničnih bolesti podložnije su težim oboljenjima.

U slučaju da primijetite navedene simptome, odmah nazovite svog liječnika ili epidemiološku službu. Nemojte odlaziti liječniku prije nego što ga telefonski nazovete! Čuvajući svoje zdravlje čuvate i zdravlje drugih, posebno ugroženih skupina, a to su starije osobe i kronični bolesnici. U slučaju hitnosti nazovite 112.

 

Kako se koronavirus širi?

  • izravnim kontaktom sa zaraženom osobom
  • kapljičnim putem (kihanje, kašljanje)
  • dodirom predmeta i površina izloženih virusu

Preventivno postupanje:

Što češće perite ruke, posebice prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo. Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun, a možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 70% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove. Za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu ili pak standardne ručnike koje treba zamijeniti kada postanu vlažni.

Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.



Izbjegavajte dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

Nemojte dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama.

Provjetravajte prostorije.

U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se mogu lako očistiti.

Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.

Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem metar-dva kod razgovora.

Izbjegavajte veće grupe ljudi.

Ne pušite! Prestanak pušenja smanjuje rizik za razvoj teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole, računala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba. Prekrijte ih jednokratnom maramicom ili papirnatim ručnikom te preko njih dodirujte uređaj(e).

Svaki dan čistite domaćinstvo uobičajenim deterdžentom i vodom, a posebno često čistite dodirne točke u kućanstvu kao što su ručke na vratima i prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju i zvona na vratima.