Upravo je protiv izravnog konkurenta najveći motiv pokazati da je Osijek zaslužio treće mjesto ove sezone. 

 

Već duže vrijeme pričamo i pišemo o tome kako s ne strpljenjem očekujemo derbi na Poljudu. Susret dvije momčadi koje se bore za treće mjesto i međusobni prestiž, ali i bolju startnu poziciju u Europi, odnosno duži ljetni odmor prije početka priprema za novu sezonu.

I došao je trenutak za taj međusobni dvoboj u kojega Splićani i Bijelo-plavi ulaze s istim bodovnim učinkom (59) i s velikom željom da protiv izravnog konkurenta pokažu svoj najbolji nogomet i osvoje dvostruko vrijedne bodove. Ne treba dvojiti da će stadion biti sasvim lijepo ispunjen jer navijači Hajduka su i ove sezone najbrojnija publika u HNL-u, a s obzirom na značaj utakmice – ambijent će zasigurno biti poticajan ne samo domaćinu, nego i gostima s Drave. 

Može odlučiti i najmanji detalj

Nema bolje prilike za dokazivanje od izravnog okršaja s konkurentom i to još u njegovom dvorištu. Ako je prednost Splićana domaći teren, argument za samopouzdanje Osječanima bi trebao biti upravo – učinak u gostima.

Osam je pobjeda nanizao Osijek ove sezone izvan svoga Gradskog vrta, a iako pritom nije slavio na Poljudu, još od 2008. kada je i jedini puta Split napustio pjevajući, igrači ne skrivaju optimizam. Znaju kako je igrati s Hajdukom, osjetili su i slast pobjede i gorčinu poraza, jednom i podijelili bodove u posljednjih šest mjeseci, no to ne mora baš ništa značiti uoči ovoga derbija. Ovo je zasebnih 90 minuta, može odlučiti i najmanji detalj, a kvaliteta je ionako podjednaka. Što Osijek ove subote mora imati da bi ostvario svoj cilj? Smirenost, prije svega.

Ipak nije riječ o meč-lopti u smislu borbe za prvaka ili eliminacije iz utrke za Europu. Ona je već osigurana, takav pritisak, dakle, ne postoji. I zato nema razloga da izostane ono što i Zekić potencira ovih dana – odlučnost i hrabrost u pristupu. 

Napad je najbolja obrana

Napadom se otupljuje suparnička oštrica, tako će se i Bijelo-plavi nastojati postaviti. Ne dopustiti Hajduku dominaciju, nego ga što češće napasti, sa što više igrača u završnici. Tu do izražaja dolazi ona doza samopouzdanja, kada momčad vjeruje u sebe, kada je spremna preuzeti i veći rizik od samog neutraliziranja protivnika, kao osnovne zadaće.

A prilika će sigurno biti, onih situacija u kojima je bitno iskazati mirnoću u završnom proigravanju ili udarcu ka vratima. Znamo da neće biti lako zaustaviti Futacsa i Ercega, koji su postali opasan tandem u splitskom napadu, ali morat će i domaći itekak pripaziti na Lopu, Peroševića, Ejupija, prodornog Barišića...

I kada Zekić kaže da od svoje momčadi očekuje igru u pravom smislu te riječi, nogometno nadigravanje bez nervoze i grča, upravo u tome i vidi(mo) šansu Osječana u ovom derbiju. U tom slučaju individualci više dolaze do izražaja, a u Osijeku ne misle da su pritom slabiji od Hajduka. Naprotiv...