Nije bilo takvih naznaka u prvih 45 minuta da bi Osijek u drugom poluvremenu mogao primiti pet pogodaka.

Kada bi u nogometu sve bilo uglavnom predvidljivo, ne bi nam bio toliko zanimljiv. U tom kontekstu gledamo i na ono što se dogodilo Osječanima u drugom poluvremenu derbija na Poljudu. Prvo je, naime, bilo manje-više solidno, Malenica niti jednom nije kapitulirao u tih 45 minuta iako je domaćin imao neke svoje izgledne prigode, ali nije to ni u kojem slučaju navješćivalo da bi gosti u nastavku mogli doživjeti rezultatski potop.

To se, ipak, dogodilo i sigurno će Zoran Zekić još neko vrijeme razmišljati o tom scenariju iz drugog dijela i razlozima zbog kojih mu je momčad ostala u „slijepoj ulici“. Sigurno ni treneru, niti njegovim igračima ne može biti svejedno, još manje ugodno, ali se dogode i takve okolnosti, koje je teško racionalno protumačiti jer su se pogreške naprosto nadovezivale jedna na drugu...

Dekoncentracija je učinila svoje

A podsjetit ćemo da su Osječani imali prvu zrelu priliku u nastavku kada je Knežević mogao gostima donijeti vodstvo, ali nije bio precizan iz obećavajuće situacije. I tek što smo pomislili kako Bijelo-plavi hvataju bolji ritam, uslijedila je nespretna kapitulacija. Olako izgubljena lopta, kada je većina Osijekovih igrača bila na protivničkom dijelu terena, skupo je stajala Matasa i suigrače.

I tada je sve krenulo naopako po našeg prvoligaša. Bašić je lijepo pogodio za 1:0, Futacs potom još i efektnije za 2:0 svega nekoliko minuta kasnije i Osijek se više nije uspio stabilizirati, povezati redove i barem spriječiti uvjerljiv poraz, najteži ove sezone, ne samo u rezultatskom smislu.

Golovi su padali u situacijama kada bi gosti imali loptu u svom posjedu, ali je dekoncentracija učinila svoje, pa je Hajduk olako poentirao, uz priznanje domaćinu da je imao iznimno spretne i precizne napadače. Pogađali su neobranjivo za Malenicu koji je, unatoč visokom porazu, ostavio najbolji dojam u gostujućim redovima. 

Treće mjesto i dalje nije nedostižno

Naravno da rezultat derbija na Poljudu nije realan odnos snaga između Hajduka i Osijeka. Kada su iste momčadi prije dva mjeseca igrale u Gradskom vrtu, Osječani su bili puno bolji i također apsolutno zaslužili pobjedu pred svojim navijačima, tako od ovog subotnjeg „blackouta“ ne treba praviti dramu. Dogodilo se i film se ne može vratiti na početak.

No, mogu se i moraju izvući određene pouke, na temelju analize viđenoga i nekakvi zaključci, kako se nešto slično ubuduće ne bi ponovilo. Najgore bi bilo klonuti duhom nakon jedne takve partije i pomiriti se da je treće mjesto nedostižno jer nam preostaju još četiri kola do kraja sezone. Splićani imaju tri boda više, no već idućeg vikenda ta prednost opet može biti anulirana.

Hajduk mora na Rujevicu kod „ranjene“ Rijeke, a Bijelo-plavi će svoju prigodu za popravak ružnoga dojma s Poljuda imati protiv Slaven Belupa na domaćem terenu, na kojem su nas ovoga proljeća naučili na pobjede. 

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL