Tada su Bijelo-plavi u slavonskom derbiju slavili s 3:0, uz dva pogotka Josipa Barišića i jedan Ive Smoje.

Šest puta su nogometaši Osijeka slavili u Vinkovcima otkako se igra slavonski derbi u Prvenstvu Hrvatske, počevši od 1992. godine. Ukupno su susjedi odigrali 22 utakmice u gradu na obalama Bosuta, a Cibalia je pritom ostvarila 11 pobjeda, dok je pet susreta završilo neriješenim rezultatom. Što se gostujućih trijumfa tiče, prvi je bio 1995. kada su Osječani dobili svoga protivnika s 2:1, isti je ishod bio i dvije godine kasnije, dok je 1999. bilo 2:3 u vrlo zanimljivom ogledu.

Prije devet godina, Bijelo-plavi su domaćina svladali s uvjerljivih 3:0, 2011. je bilo 0:1, a protekle jeseni je naš prvoligaš, golovima Ejupija i Bobana, dvoboj riješio u svoju korist s 2:0.

Steinbruckner nadmudrio Lušića

Izdvajamo pobjedu iz studenoga 2008. kada su se gostujući navijači veselili bodovima do kojih je Osijek došao vrlo sigurnom i učinkovitom igrom. Bilo je 3:0, a pogotke su postigli Ivo Smoje i u dva navrata Josip Barišić koji je bio posebno opasan po Vinkovčane. Zabio je dva lijepa gola, a domaća obrana nikako ga nije uspjevala zaustaviti. Tadašnji kormilar Osječana Tomislav Steinbruckner taktički je nadmudrio kolegu Srećka Lušića jer je jako dobro pripremio momčad za to gostovanje, znajući da je Cibalia ranjiva u kontranapadima i prekidima, što su gosti maksimalno koristili.

Nebesko plavi su, doduše, pokušavali napasti, ali Marin Skender na Osijekovim vratima baš i nije imao previše posla, a ono što je išlo u okvir njegovih vratiju, sigurno je obranio. U svakom slučaju, bio je to regionalni derbi kojega se rado prisjetimo, kao najuvjerljivijeg nastupa Bijelo-plavih u najbližem prvoligaškom susjedstvu.

Vinkovci – Gradski stadion. Gledatelja: 3.000. Sudac: M. Strahonja (Zagreb).

CIBALIA – OSIJEK 0:3 (0:1)

Strijelci: 0:1 – I. Smoje (8), 0:2 – Barišić (59), 0:3 – Barišić (85).

Cibalia: Burcsa, Radas (od 46. Matić), Milardović, Bagarić, Mazalović, Radotić, I. Babić (od 46. Šimunac), T. Pavličić, Mešić, Džafić (od 46. Grgić) i Malčić. Trener: S. Lušić.

Osijek: Skender, I. Smoje, J. Pranjić, Vida, Luiz (od 46. Višević), Todorčev, Lončarević, Knežević, Jugović (od 64. M. Vlaović), Miličević (od 83. Primorac) i Barišić. Trener: T. Steinbruckner.