Predsjednik Uprave našeg prvoligaša najavio planove i ambicije u novoj sezoni

Nogometaši Osijeka započeli su pripreme za novu sezonu u kojoj će osim u domaćim natjecanjima igrati i u kvalifikacijama Europske lige. Igrače je došao pozdraviti i klupski predsjednik Ivan Meštrović kojega su novinari prvo upitali za Kamp Škole nogometa koji je ovih dana najaktualniji...

- Taj se projekt otegnuo u realizaciji, ali se nadam da ćemo pojačanim tempom sve napraviti u zacrtanim rokovima. Vidjet ćemo hoćemo li morati raditi neke kompleksnije zahvate s obzirom na tlo u tom dijelu Pampasa, ali vjerujem da će sve biti završeno u predviđenih 18 mjeseci, ističe Meštrović.

Navijače svakako zanima i priča oko izgradnje novog stadiona, kao i odgovor na pitanje gdje će Osijek igrati u to vrijeme?

- Na dnevnoj bazi dolazimo do novih spoznaja i na taj način prilagođavamo naš kurs. Postavlja se pitanje hoće li novi stadion u Gradskom vrtu biti građen u fazama, pa ćemo na njemu moći igrati utakmice ili ćemo neko vrijeme morati nastupati izvan Osijeka. Osobno sam bliže ovoj prvoj varijanti jer moramo razmišljati na način da ćemo, ne sumnjam, i dogodine opet izboriti Europu, što znači da moramo imati i licencu za stadion. Na dobrom smo tragu da etapno gradimo stadion i da se ne mičemo iz Gradskog vrta, budući da je to ipak naš dom.

Pojačanja to zaista moraju i biti

Što se tiče planova i ambicija u novoj sezoni, predsjednik je istaknuo:

- Sigurno ne želimo biti lošiji nego što smo bili u protekloj godini. Nadalje, želimo nastaviti raditi na prepoznavanju našeg Kluba kao dijela osječke svakodnevice, a tu mislim i na poistovjećivanje NK Osijeka s našom djecom, dakako i uz povećanje broja gledatelja na tribinama. Rezultatski gledajući, Europa nam je svakako i motiv i cilj.

Trenutno se najviše pitanja odnosi na prijelazni rok, budući da javnost u gradu na Dravi očekuje i značajnija igračka pojačanja:

- Moramo pronaći balans između želja i mogućnosti, kao i određeni srazmjer između domaćih igrača i onih koji će dolaziti iz drugih sredina, a u kontekstu priželjkivanog rezultatskog iskoraka. Iskreno govoreći, računajući samo na mladiće iz svoje Škole nogometa teško možemo računati na kontinuiranu prisutnost u Europi i napad na sam vrh prvenstvene ljestvice u HNL-u. Poznato je u kakvoj smo situaciji zatekli kompletan klub, imajući u vidu i stanje u Školi nogometa, tako da javnost treba računati i na određeno tranzicijsko razdoblje. Što se pojačanja tiče, sigurno sam za njihovo dovođenje, ali samo ako su osjetno kvalitetnija u odnosu na ono što imamo u svojim redovima.

Cilj nam je dovođenje reprezentativaca

Meštrović nije propustio naglasiti da će oslonac i nadalje biti na igračima iz naše Škole nogometa:

- Vjerujem da u našem kadru nikada neće biti više od 25-30 posto igrača sa strane. Mislim da ne trebamo težiti tome da budemo u tom smislu zatvoreni kao jedan Athletic Bilbao koji možda baš zbog toga nije uspio napraviti značajnije europske rezultate. Nama je težnja stvoriti moderan europski klub koji će imati veliku bazu svojih igrača, ali i popunjavati kadar pojačanjima koja će to zaista i biti.

Iako se nije konkretno razgovaralo o imenima, osječki predsjednik je jasno naglasio:

- Prvenstveno ciljamo na reprezentativce drugih zemalja i mlađe igrače i one koji će kod nas ostati više od jedne sezone i ostaviti trag, a ne doživljavati Osijek kao tranzitnu postaju u svojoj karijeri. Želimo da ti igrači budu motivirani, „gladni“ novih sportskih dokazivanja i uspjeha. Nije nam motiv dovoditi starije, poznate igrače, nego one potentnije i ambicioznije.

Promocija čak petorice reprezentativaca

Ivan Meštrović je na kraju skrenuo pozornost na još jednu bitnu činjenicu... 

- Izbacili smo ove sezone čak petoricu reprezentativaca i taj podatak treba respektirati. Oni su igrali za našu A izabranu vrstu koja je, primjerice, pobjedila Meksiko u njegovom gotovo najjačem sastavu i ostat će zauvijek zabilježeno i u statistikama HNS-a da su ti igrači Osijeka nastupali za Hrvatsku. Zamislite da vam je netko prije dvije godine rekao da će naš klub imati pet reprezentativaca?! I to je pokazatelj da idemo u dobrom smjeru.