Bijelo-plavi su bili bolji od prvaka Slovenije, a ove subote igraju s kosovskom Trepčom.

Prilično dojmljiv nastup imali su nogometaši Osijeka u prvoj ozbiljnijoj provjeri na priremama u Sloveniji. Na Pohorju su, u zatvorenoj trening-utakmici, odmjerili snage s Mariborom koji je prošle sezone osvojio naslov prvaka, a treneri Zoran Zekić i Darko Milanič dogovorili su se da svim igračima pruže priliku, pa smo u dva poluvremena vidjeli i dvije posve različite jedanaestorice.

Općenito gledajući, Osijek je izgledao bolje i opasnije na terenu, posebice u drugih 45 minuta, kada su na travnjaku bili igrači za koje bismo mogli reći da su trenutno bliže statusu standardnih prvotimaca, odnosno startera u predstojećim europskim ogledima. Osim pobjede, koja je uvijek poželjna zbog atmosfere u momčadi i oko nje, kao i zbog nužnog samopouzdanja, ohrabruje i spoznaja da su Bijelo-plavi stvorili veći broj prigoda i da je rezultat mogao biti uvjerljiviji u njihovu korist. 

Ejupi odmah namjestio „ciljnik“

I u prvom poluvremenu, u kojem su Mariborčani imali vodstvo, Osječani nisu imali podređenu ulogu. Prijetili su preko Vojnovića, Ikića u dva navrata i Grgića, ali je nedostajalo preciznosti u završnici. Na drugoj strani, samo je jedna neopreznost bila dovoljna da Ljubičasti dođu u vodstvo.  Šimunec je vraćao „kratku“ loptu za Mikulića, a osječki je vratar u svom ispucavanju doslovno pogodio Ahmedija od kojega se lopta odbila u mrežu.

No, u nastavku smo gledali dominaciju našeg prvoligaša, uz dosta lijepih i opasnih akcija pred suparničkim vratima. Iskazao se dvostruki strijelac Ejupi koji je oba pogotka postigao glavom i to nakon odličnih ubačaja Barišića i Lope.

Itekako je važno da je prvi „topnik“ Osijeka iz prošle natjecateljske godine već sada namjestio „ciljnik“, a svakako veseli i to što su Osječani kroz igru dolazili do izrazitih šansi koje su, prije i poslije Ejupijevih pogodaka, imali Barišić, Grezda, ponovno Ejupi i Lopa. U tom razdoblju susreta slovenski je prvak, koji je također promijenio kompletnu postavu, imao samo jednu ozbiljniju situaciju i to nakon prekida, kada se Pihler nije snašao pred gotovo besposlenim Malenicom. 

Provjera protiv prvaka Kosova

Osijek će ove subote odigrati još jednu utakmicu i to u Limbušu pokraj Maribora, gdje je i prošle godine imao neke od svojih provjera. Protivnik će im ovaj puta biti prvak Kosova Trepča '89 iz Mitrovice koja također nestrpljivo čeka ponedjeljak i ždrijeb prvog pretkola Lige prvaka.

Nikada ranije niti jedna kosovska (klupska) momčad nije odigrala službenu utakmicu u Europi, pa će biti zanimljivo vidjeti s kakvim potencijalom raspolažu „Rudari“. Ne dvojimo da će Zekić ponovno koristiti gotovo sve raspoložive snage, a jedanaestorica koja je u petak nastupila u drugom poluvremenu, sada bi mogla startati od samoga početka iako može biti i određenih promjena.

Susret između Osijeka i Trepče '89 počinje u 18 sati.