Rekorder po broju europskih utakmica za NK Osijek je Bakir Beširević koji ima 17 nastupa na međunarodnoj sceni.

NK Osijek će u četvrtak odigrati svoju 26. službenu europsku utakmicu pod okriljem UEFA-e, a ukupno 12. na svom stadionu u Gradskom vrtu. Naime, onu prvu je, u ljeto 1995., morao igrati u Zagrebu, protiv Slovana iz Bratislave.

U tih 25 nastupa u Europi, 23 su bila u nekadašnjem Kupu UEFA i aktualnoj Europskoj ligi (za sada u preliminarnoj fazi natjecanja), a dva se odnose na bivši Intertoto kup. Računajući sve dvoboje na europskoj sceni, Osječani su ostvarili 11 pobjeda, tri puta su igrali neriješeno, a doživjeli su 11 poraza uz gol-razliku 30:39. Za Bijelo-plave je u Europi ukupno nastupilo 96 igrača, a najviše međunarodnih utakmica odigrao je Bakir Beširević koji je sudjelovao u 17 Osijekovih euro-nastupa. Odmah iza njega je nekadašnji kapetan Damir Vuica sa 16 odigranih susreta, a slijede Ivo Ergović sa 14, Dumitru Mitu s 13, Ivica Beljan, Almir Turković, Mato Neretljak i Krešimir Brkić s 12...

Mršić 12 puta vodio momčad u Europi

Najbolji strijelci našeg prvoligaša u europskim nastupima su Nenad Bjelica i Almir Turković koji su postigli po tri pogotka. Jednom manje strijelci su bili Dumitru Mitu, Marijan Vuka i Ivan Miličević, a suparničke mreže još su pogađali: Petar Krpan, Mario Prišć, Jurica Vranješ, Stanko Bubalo, Jozo Gašpar, Stjepan Jukić, Mato Neretljak, Josip Balatinac, Bakir Beširević, Mario Mijatović, Aljoša Vojnović, Zoran Kvržić, Antonio Perošević, Vedran Jugović te Benedik Mioč i Andrej Lukić.

U dva navrata osječki su protivnici sami sebi zatresli mrežu. Osječane je u Europi vodilo sedam trenera, a rekorder je Stanko Mršić koji je bio na klupi u čak 12 susreta! Vlado Bilić je momčad vodio 4 puta, dok su Ivica Matković, Milan Đuričić, Vjekoslav Lokica i Ivo Šušak kormilarili u dva europska ogleda.

Zoran Zekić ima jednu utakmicu, ovu prošlotjednu u Andori i nadamo se da bi na ovoj ljestvici već u aktualnoj sezoni mogao biti odmah iza Mršića...