Neće Švicarcima biti lako nadoknaditi odlaske ponajboljih igrača Neumayra, M. Schneuwlyja, Coste, Haasa...

U ovom ćemo se tekstu malo pozabaviti prijelaznim rokom u redovima našeg sljedećeg protivnika u Europi, švicarskog Luzerna. Bilo je dosta prometno i u odlascima i u dolascima, pa bi se te promjene mogle odraziti i na ono što će Švicarci prezentirati barem u uvodnom dijelu sezone... Klub su napustili neki vrlo bitni, zapravo stožerni igrači.

Prije svih, to se odnosi na Nijemca Markusa Neumayra, iskusnog veznjaka koji je otišao u tursku Kasimpasu, u transferu vrijednom 750.000 eura. Sigurno je da će Luzern osjetiti odlazak i još jednoga od najiskusnijih igrača, napadača Marca Schneuwlyja. On je u 104 nastupa za Plavo-bijele zabio 47 pogodaka i ovoga je ljeta za 1,25 milijuna eura otišao u Sion.

Costa je rekao – bilo je dosta

Iz Luzerna je otišao i naš sunarodnjak, 34-godišni stoper Tomislav Puljić, novi član Vaduza. Nema više na Swissporareni ni prekaljenog portugalskog internacionalca Ricarda Coste (36) koji se vratio u domovinu gdje će karijeru završiti u Tondelu. Riječ je o nekadašnjem reprezentativcu Portugala, bivšem prvotimcu Porta, Wolfsburga, Lillea, Valencije, PAOK-a...

Značajan gubitak za Luzern je i odlazak, bez odštete, mladog veznjaka Nicolasa Haasa, procijenjenog na 1,5 milijuna eura, u talijansku Atalantu. Nešto manje će se osjetiti gubitak reprezentativca Mauritanije, 33-godišnjeg Sallyja Sarra koji je otišao u Servette. Također, mladi napadač Luka Slišković (igrao za U-20 selekciju Švicarske) odlučio je promijeniti sredinu i potpisao je za Winterthur, u koji se zapravo vratio.  

Obranu popunjavaju iskusnim igračima

Što se tiče dolazaka, šest je novih igrača pristiglo u FC Luzern. Među njima je na Transfermarktu najzapaženiji središnji vezni, 22-godišnji Olivier Custodio, koji ima švicarsko i portugalsko državljanstvo, a procijenjen na točno milijun eura. Stigao je iz redova Lausanne. Neke od praznina u obrani pokušat će zatvoriti iskusni stoper Nicolas Schindelholz koji je prošle sezone igrao za Thun. Iskustvo donosi i Christian Schwegler (33), bivši igrač RB Salzburga u čijem je dresu odigrao 156 utakmica, a u Luzern je stigao kao slobodan igrač. Velika su očekivanja od defanzivnog veznjaka, mladog Nijemca Drena Feke koji je stigao iz HSV-a, a nastupao je za U-19 reprezentaciju Njemačke.

Il Gwan Jong je nepoznanica

Među novim licima je i još jedan Albanac koji ima švicarsko državljanstvo, Shkelqim Demhasaj, kojemu je dosadašnji klub bio Schaffhausen. Centralni je napadač, koji ima reputaciju U-21 reprezentativca Švicarske. Za kraj smo ostavili najveću nepoznanicu, 25-godišnjeg Il Gwana Jonga koji je Luzernu pristupio iz Sjeverne Koreje, a igrao je za tamošnji Rimyongsu. Navodno je za nacionalnu vrstu nastupao 50 puta i postigao 15 golova, iako je svaka informacija iz tog dijela svijeta pod velikim upitnikom...