Kormilar Bijelo-plavih je i više nego zadovoljan, ali ne i euforičan nakon velike pobjede nad Švicarcima.

U četvrtak navečer nije bilo onih koji vole NK Osijek, a da nisu s puno pohvala i epiteta govorili o igri naše momčadi u prvom ogledu s Luzernom u kvalifikacijama Europske lige. Stoga je i trener Zoran Zekić primao pohvale i čestitke sa svih strana, a na konferenciji za novinare dočekan je – pljeskom. Jasno je, dakle, da su svi i više nego zadovoljni načinom na koji je Osijek došao do pobjede...

Čestitam svojim igračima na odličnoj partiji i dominaciji koju su imali tijekom svih 90 minuta. Stvorili smo u prvom poluvremenu tri odlične prigode i pogodili gredu, pa smo se za vrijeme odmora dogovorili da nastavimo pritiskati protivnika na isti način jer će nam se morati otvoriti. Ejupi je zaista lijepo pogodio za naše vodstvo, nakon toga smo imali nove prigode, uspjeli smo postići i drugi pogodak, dok Luzern nije uputio niti jedan udarac u okvir naših vratiju. Limitirali smo ih u svim njihovim dobrim stranama, međutim, ništa još nije završeno, izjavio je Zekić.

Jasno je da je osječki strateg „isijavao“ zadovoljstvom kao i svaki navijač Osijeka nakon ovakvog nastupa Bijelo-plavih:

Ovo je bilo prvo poluvrijeme, ali je činjenica da imamo vrlo dobar rezultat. Ja bih osobno bio zadovoljan i da je ostalo 1:0, čak ni 0:0 nije ishod koji bi me razočarao, a nakon ovakve pobjede moram biti potpuno zadovoljan. Nadam se da ćemo biti još bolji jer i dalje vidim puno prostora za napredak. Neki igrači nam ovaj puta nisu bili na svojoj prepoznatljivoj razini, nakon ozljeda koje su imali, ali ne sumnjam da će u idućim utakmicama biti pravi.

Švicarce „razbijali“s krilnih pozicija

Posebno su Osječani bili opasni preko krilnih pozicija gdje ih Švicarci nikako nisu uspjevali zaustaviti, pa su se i redale prigode pred suparničkim vratima:

Da, to je naš „forte“ već neko vrijeme. Znali smo da će kroz središnjicu terena biti teško probiti njihovu zadnju liniju i zato smo brzo proigravali igrače na bočnim pozicijama što nam je stvaralo prednost. Da smo bili još samo malo prisebniji, rezultat je mogao biti još uvjerljiviji, ali smo i ovako sretni i zadovoljni. Imali smo veliku dominaciju, stvarali šanse, postigli dva pogotka i stekli značajan rezultatski kapital za uzvrat.

Kada je riječ o pojedincima, Osijek ih je imao puno više raspoloženih u odnosu na protivnika, a možda je najugodnije iznenađenje publici bio vrlo zapaženi Robert Mudražija. Zekić je o njegovom debiju rekao:

U potpunosti je ispunio moja očekivanja. Spomenuo sam u najavi da u veznom redu želim igrače koji će biti i hitri u reakciji, koji mogu nametnuti tempo igre kojega želimo, a on je zaista to činio na pravi način. Odigrao je fantastično, dao nam je puno energije i ritma, oduzeo jako puno lopti u dvobojima na sredini terena i drago mi je da se predstavio u takvom izdanju. On je mlad igrač i vjerujem da će nastaviti u ovakvom ritmu jer nam treba veznjak njegovih karakteristika.

„Prednost ne smijemo isključivo braniti“

Odmah nakon ostvarene velike pobjede u Gradskom vrtu počelo se razmišljati o uzvratu na Swissporareni koji je na rasporedu idućega četvrtka:

Nikako se nećemo pripremati samo za obranu jer mi i ne znamo igrati na takav način. Probat ćemo ponoviti ovakvu utakmicu, nastojati biti još malo „gušći“ u sredini u ubojitiji nakon oduzetnih lopti. Naravno da očekujem da će nas oni pritiskati, no sigurno će biti prostora za nas u takvim okolnostima, da ih možemo ozbiljno ugroziti. A imamo jako dobar izbor igrača za kontru i polukontru. Moramo biti strpljivi i hrabri, ne ulaziti ni u kakvu paniku i vjerujem da ćemo se postaviti na pravi način.

Želio je osječki kormilar još nešto posebno istaknuti, a vezano je uz ambijent i atmosferu na stadionu:

Ovakvo navijanje, takva pozitiva na tribinama, prije utakmice, za vrijeme susreta, nakon dvoboja, nešto je zaista prekrasno. No, sve nam je to i obveza više, da se u svakom sljedećem nastupu iznova potvrđujemo. Mislim da igramo lijep i atraktivan nogomet s puno ritma, što je i publika prepoznala.

Babbel čestitao Osječanima

Trener Luzerna Markus Babbel čestitao je Osječanima, ali isto tako i najavio da će odluka ipak pasti u Luzernu:

Osijek je zasluženo pobijedio i ja mu čestitao na tome. Igrom svoje mlade momčadi mogu biti zadovoljan u prvom dijelu susreta, kada su vrlo dobro i hrabro parirali domaćinu. Ono što me ipak žalosti je način na koji smo dobili golove u nastavku. Prvi nakon ubačaja iz auta, a drugi također na način koji nam se ne smije događati. Utakmica je bila jako dobra, atmosfera na stadionu također, a na nama je sada da pokušamo napraviti malo čudo i pred svojom publikom ipak prođemo dalje.