Ako prođu Luzern, Bijelo-plavi bi igrali protiv bivšeg prvaka Europe, koji je osvojio i Kup UEFA.

Ako sve bude kako očekujemo i da naš Osijek izbori 3. pretkolo Europske lige, u tom krugu kvalifikacija Bijelo-plavi bi za suparnika imali bivšeg prvaka Europe, PSV iz Eindhovena! Naime, u Nyonu je obavljen ždrijeb sljedeće runde europskih natjecanja, a ukupnom pobjedniku dvostrukog ogleda Osijek – Luzern dopao je jedan od najtrofejnijih nizozemskih klubova koji se može pohvaliti i titulom osvajača Kupa prvaka iz 1988. godine.

Deset godina prije tog velikog trijumfa, u finalu nad lisabonskom Benficom, PSV je osvojio i Kup UEFA, a u završnom je dvoboju slavio protiv francuske Bastie. Ne računajući AC Milan s kojim su Bijelo-plavi svojedobno igrali u Srednjoeuropskom kupu, koji ipak nema nikakvu reputaciju u međunarodnim natjecanjima, klub iz Eindhovena je prvi među osvajačima najprestižnijeg europskog natjecanja koji bi mogao odmjeriti snage s našim prvoligašem, čemu se iskreno i nadamo...

Momčad vrijedna gotovo 100 milijuna eura!

Osim spomenutih trofeja, dovoljno je konstatirati kako je PSV čak 23 puta bio prvak Nizozemske! Osvajači nacionalnog kupa bili su 9 puta, dok su Superkup osvajali u 11 navrata. Prošlu sezonu okončali su na trećem mjestu iza prvaka Feyenoorda i drugoplasiranog Ajaxa, pa su se našli među nositeljima u 3. pretkolu Europske lige.

Od potencijalnih protivnika, veći koeficijent u odnosu na Nizozemce ima samo turski velikan Fenerbahče. Inače, Osječane je u ždrijebu „vrebao“ i grčki Panathinaikos, ruski Krasnodar i bolji iz ogleda makedonske Shkendije i finskog Helsinkija što bi svakako bila najbolja opcija. No, kuglica u „bubnju“ je ipak htjela da to bude – PSV.

Vrijednost momčadi koju s klupe vodi nekadašnji nizozemski reprezentativac Philip Cocu na Transfermarktu je 96,5 milijuna eura (za usporedbu – Osijek je procijenjen na 13,7 milijuna), a najskuplji im je igrač centralni vezni Davy Propper koji na tržištu vrijedi okruglih 10 milijuna eura. Slijede ga vratar Jeroen Zoet sa 8,5, desni bočni Kolumbijac Santiago Arias sa 8, lijevi bočni Jetro Willem procijenjen na 7,5 milijuna eura i tako redom...