Nizali su Osječani trijumfe nad Anderlechtom, Rapidom i Slavijom koji su bili puno veće ime na europskoj sceni...

Ususret velikom dvoboju s PSV Eindhovenom, rado se prisjećamo velikih europskih pobjeda našeg Osijeka na domaćem terenu. Sigurno i navijači pamte najveće trijumfe, a tri su pritom bila posebno dojmljiva i važna. Prvi je ostvaren 11. kolovoza 1998. kada su Osječani u svom drugom pohodu na međunarodnoj sceni ugostili belgijski Anderlecht, slavni kraljevski klub iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Strahopoštovanje je izazivala spoznaja da je riječ o kolektivu koji je do tada čak 24 puta bio prvak svoje zemlje, osmerostruki pobjednik Kupa, a mogao se podičiti i s europskim trofejima.

Naime, Anderlecht je jednom osvojio Kup UEFA i još dva puta igrao u finalu, dok je u dva navrata slavio u Kupu pobjednika kupova, te još dva puta gubio u završnim ogledima istoga natjecanja. Stoga ne čudi da se na tribinama skupilo 15.000 gledatelja koji su zdušno bodrili Bijelo-plave na putu do povijesne pobjede od 3:1. Strijelci su bili: Krpan, Prišć i J. Vranješ, dok je za goste zabio Claeys. Osijek je igrao u sastavu: Šušnjara, Vuica, Beljan Vidović, S. Vranješ, J. Vranješ (S. Bubalo), Ergović, Balatinac (R. Grnja), Beširević, Prišć (Gašpar) i Krpan. Momčad je s klupe vodio Milan Đuričić. Nažalost, u uzvratu su Osječani izgubili 2:0 i morali su se oprostiti u 2. pretkolu Kupa UEFA.

Pao je i Rapid u Gradskom vrtu

Dvije godine kasnije osječki su nogometaši igrali najbolje u klupskoj povijesti. Nakon što su preskočili danski Brondby na startu Kupa UEFA (2:1 u gostima i 0:0 u Gradskom vrtu), Osječani su ugostili bečki Rapid, koji je također nakrcan trofejima u austrijskom nogometu. Na stadionu je tom prilikom bilo 11.000 gledatelja, a igralo se 24. listopada 2000. Bjelica je doveo domaćina u vodstvo, izjednačio je Radović, a Osijek je imao kazneni udarac u sudačkoj nadoknadi vremena kojega je Bjelica pretvorio u pobjedonosni pogodak na oduševljene brojnih navijača.

Domaćin je igrao u sastavu: Balić, Beljan, Vuica, Neretljak, Prišć, Gašpar (Ergović), Brkić, Bjelica, Beširević (Jukić), A. Turković i Mitu (M. Vuka). U uzvratu je bilo 2:0 za Mršićeve izabranike (Bjelica i Jukić), a Rapidu nije pomogao ni proslavljeni Savičićević kojemu je Balić obranio udarac s bijele točke. Osječani su izboriti 3. kolo Kupa UEFA, a te sezone bili su i uvjerljivi jesenski prvaci Hrvatske...

Prošlo je 17 godina od Slavije...

I onda je 23. studenoga iste te 2000. na osječki stadion stigla praška Slavija, višestruki prvak Češke, također i osvajač nacionalnog kupa, uz jedno polufinale Kupa UEFA. Sjajno je i nezaboravno bilo ozračje na tribinama, budući da je došlo više od 15.000 gledatelja! Bila je to odlična partija naše momčadi za veliku pobjedu od 2:0 u koju su golove ugradili Turković i Neretljak. Ostalo je zapisano da su u tom susretu zaigrali: Balić, Beljan, Vuica, Neretljak, Ergović, Grnja, Gašpar (Brkić), Beširević, Bjelica, Prišć (Jukić) i A. Turković (Mitu).

U Gradskom vrtu je vladala prava euforija, zapravo je diljem grada bila takva atmosfera i svi su nekako bili uvjereni da će Osijek uspjeti prezimiti u Europi i plasirati se među 16 najboljih u Kupu UEFA. To se ipak nije dogodilo jer pamtimo posljednje minute uzvratne utakmice u Pragu kada je Slavia s dva pogotka uspjela doći do trijumfa od 5:1 i rastužila sve Osječane.

Tribine će opet „proključati“

Gotovo punih 17 godina kasnije, Osječani iščekuju još jednu veliku utakmicu i ponovno osjećamo ono što smo već prolazili u spomenutim ogledima. PSV je u svojoj blistavoj povijesti osvojio i Kup prvaka i Kup UEFA, o titulama u Nizozemskoj da i ne govorimo, a u Gradski vrt stiže opterećen porazom na Philips Areni gdje je bilo 0:1. Tribine će opet „proključati“ i svi ćemo biti jedno, kao i uvijek kada naš klub ima tako značajna iskušenja. Vidimo se u Gradskom vrtu i #pobijedimoPSVzajedno!