Večerašnji dvoboj nešto je posebno i za nogometaše i za navijače Osijeka, pa se posvuda osjeti sjajna atmosfera.

Došao nam je, eto, i dan kojega smo toliko dugo čekali i priželjkivali u našem gradu, posebice među ljubiteljima nogometa i sporta općenito. Osijek igra jednu od onih, kako volimo reći, povijesnih utakmica jer ona je, uistinu, po mnogo čemu upravo takva. Prvenstveno iz razloga što su Bijelo-plavi prošloga tjedna uspjeli ostvariti podvig i pobjedu na Philips Areni u Eindhovenu i tako si značajno povećali izglede za plasman u završno kolo kvalifikacija Europske lige.

Prepoznali su to i navijači, stvoreno je vrlo pozitivno ozračje u gradu i okolici, a i činjenica je da u Slavoniji nikada ranije nije gostovao jedan od ne baš puno klubova na Starom kontinentu koji se može pohvaliti da u svojim vitrinama ima trofeje i Kupa prvaka i Kupa UEFA. Stoga sve nestrpljivo očekuju dolazak na stadion, a ne dvojimo da će mnogi svoje mjesto na tribinama zauzeti čim se otvore vrata Gradskog vrta, već od 18,45 sati...

Potvrditi izboreno u Eindhovenu

Već sam rezultat iz prvog ogleda Osječane stavlja u situaciju da više ni u kojem slučaju nisu autsajderi kakvi su bili uoči puta u Nizozemsku. Sada je PSV taj koji mora „loviti“ prednost svoga protivnika jer na svom terenu nije uspio ništa konkretnije učiniti. Jasno je da se malo tko među osječkim navijačima zavarava da će ovo biti susret u kojem će Osijek bez velike muke i pravih iskušenja potvrditi ono što je izborio u Eindhovenu. Naprotiv, svi znamo da su Crveno-bijeli sada poput „ranjenog lava“ koji se bori za preživljavanje u Europi, koja mu je i natjecateljski i financijski imperativ jer za njih je sve osim plasmana u Europsku ligu  – veliki podbačaj.

A naš Osijek je ipak u drugačijoj situaciji. Momčad je puno toga već i dosad napravila eliminacijom Luzerna (za Andorane se, ipak, podrazumijevalo da ih se mora proći), pa je sve iznad toga veliki bonus i igračima i stručnom stožeru, ali i svima koji vole i navijaju za Osijek. Atmosfera će oko travnjaka biti kao rijetko kada, kako mnogi često ovih dana ističu, sva će srca zajednički kucati za Bijelo-plave. Sve će to Osječanima, nadamo se, opet dati i onu dodatnu snagu i energiju da odigraju još jednu odličnu utakmicu i ostvare novi podvig.

Imamo pravo biti optimisti

Nećemo se baviti nikakvim taktičkim stvarima i deteljima jer to je ionako, sve skupa, prilično relativno. Mnogo je detalja koji mogu odlučivati o pobjedniku, o tomu koja će momčad nastaviti europski put, a koja će se oprostiti od velike, međunarodne scene. Osječani su utišali više od 30.000 suparničkih fanova, o njihovom se trijumfu naveliko pisalo proteklih dana, no treba (pod)jednako uspješno odraditi i uzvrat u Gradskom vrtu. PSV više neće imati pravo na popravni ispit, sigurno je da će njihove skupe vedete morati itekako „zapeti“ da bi opravdali klupski rejting i ambicije, međutim, puno toga će se pitati i Zekićeve izabranike.

Prošloga su četvrtka deaktivirali najjače oružje nizozemskog sastava koji je ostao jalov u svojoj inicijativi i pritisku. Sve nas zanima kakav će biti večerašnji scenarij, priželjkujući isti rasplet kao i u prvom međusobnom dvoboju današnjih protivnika. Ne treba pametovati, igrači ionako odlučuju na terenu i vidjet ćemo tko će biti bolji. No, da u naš Osijek vjerujemo i da imamo pravo biti optimisti, nitko nam ne može osporiti. Kao ni uskratiti nadu i vjeru da će opet sve dobro završiti. I zato, neka grad na Dravi danas slavi – naprijed naši Bijelo-plavi!