U klupskoj povijesti ostati će zauvijek zapisan datum 3. kolovoza 2017. godine kada je Osijek eliminirao PSV iz Europe.

Ne morate nikome reći da vas uštipne, definitivno ne sanjate! Sve je ovo java, stvarnost  i bajka koju proživljavamo otvorenih očiju. Osijek je ovoga ljeta zasigurno jedna od najljepših nogometnih priča u Europi, a vjerojatno i najsenzacionalnija s obzirom na protivnika kojega su Bijelo-plavi eliminirali s europske scene. O kakvom je uspjehu riječ najbolje govori spoznaja da PSV nikada u svojoj povijesti nije ispao u kvalifikacijskoj fazi natjecanja! To mu se, eto, dogodilo prvi puta i to baš protiv našega Osijeka, koji je u posljednjih osam dana od potpune nepoznanice nizozemskim novinarima, pa i nogometašima nekadašnjeg prvaka Europe, postao koban i poguban za ambicije slavnog kluba iz Eindhovena u nastavku sezone.

„Now you know who we are“ pisalo je na velikom transparentu, izvješenom na ogradi istočne tribine, neposredno prije početka susreta u kojem su Nizozemci zaista upoznali tko smo... i kakvi smo. Nismo zluradi, niti nas vode takvi motivi, no često se u sportu podcjenjivački pristup osvjećuje, pa su priče o „podrumu europskog nogometa, željezu i betonu, golubinjaku“ i tko zna čemu još, dodatno motivirale ionako maksimalno „nabrušene“ igrače našeg prvoligaša.

Taktički savršeno odrađena utakmica!

Ako je netko, eventualno, i pomislio da se Osijek na Philips Areni provukao, umanjujući tada način na koji su Zekićevi izabranici došli do senzacionalne pobjede, sada su Osječani pokazali i potvrdili da njihov trijumf u Eindhovenu nije bio nimalo slučajan. Opet je stručni stožer taktički savršeno odgovorio svim zadaćama i mogućim zamkama, a osječka je momčad odigrala još jednu vrhunsku utakmicu. Ne veseli samo pobjeda koja je opet odjeknula diljem Europe, pa i šire, nego smo oduševljeni tako zrelom i odgovornom, fanatično borbenom izvedbom koju je Osijek prezentirao. Kada jedan Cocu, koji je toliko toga prošao u nogometnoj karijeri, na press konferenciji zaključi da je njegova momčad odigrala jako dobru utakmicu, a pritom je izgubila – onda je valjda jasno na kakvoj su razini bili suparnici! I zato svaka čast svima koji su nam podarili ovakvo slavlje i neopisivo zadovoljstvo, te nas učinili ponosnim građanima Osijeka i Republike Hrvatske.

Gledali smo 95 minuta velike borbe, za svaki pedalj terena, s mnogo uzbuđenja i šansi gdje je „prštalo“ na sve strane. PSV je stiskao, stezao obruč, međutim, nitko u redovima „Farmera“ nije pronašao način kako probiti obranu domaćih i svladati raspoloženog Malenicu. Kada bi lopta opasnije i krenula prema njegovim vratima, osječki je čuvar mreže sve besprijekorno neutralizirao, kao i kompletna momčad, koja se na svakom dijelu terena znala suprostaviti i na pravi način odgovoriti izrazitom favoritu prije ovog dvostrukog ogleda.

Fantastična podrška s tribina!

I ne samo da je Osijek i u uzvratu uspio onemogućiti svog takmaca, nego ga je i stalno „ubadao“ iz kontre i polukontre, pa je bilo više situacija iz kojih su domaći mogli postići još poneki pogodak i potpuno deklasirati PSV. Svi su igrači dali sve od sebe, izvukli iz sebe i posljednji atom snage, pa je bila razumljiva i eksplozija njihovih emocija nakon što je slabi portugalski sudac, naklonjen Nizozemcima (kako je moguće da sa svojim suradnicima nije vidio dvostruko igranje rukom gostiju u šesnaestercu?!), označio kraj susreta. Svi su trčali jedan drugome u zagrljaj, a scene zajedničkog slavlja s navijačima dominiraju društvenim mrežama.

Podrška Osječanima bila je fantastična, tako nešto zaista treba doživjeti u našem gradu, navijalo se u kolektivnom zanosu i općem „ludilu“ u kojem naša momčad nije moglo ostati uskraćena za povijesni doseg. Ushićenje 15.000 gledatelja, vatromet, igrači s trenerom na ogradi Istoka, pjesma koja odjekuje u svlačionici... Ostat će zapisano, 3. kolovoza 2017. Osijek je dokrajčio PSV i ostao među onima koji nastavljaju svoj pohod u Europi. I ostaje još „samo“ jedna prepreka do skupine  EL. Sve do sinoć, teško zamislivo, čak i u najljepšim i najluđim snovima.