Kormilar „Ljubičastih“ rado će domaćinu prepustiti ulogu favorita, iako ističe europsko iskustvo svoje momčadi.

Zanimljiv je tip Thorsten Fink, nekadašnji igrač minhenskog Bayerna, koji je od 2015. na klupi bečke Austrije. Vrlo je izravan u ophođenju prema novinarima, ne priča „u rukavicama“ i zahvalan je sugovornik, u što smo se uvjerili i na jučerašnjoj press konferenciji u Gradskom vrtu.

Čeka nas vrlo teška utakmica! O kvaliteti Osijeka najbolje svjedoči činjenica da su uspjeli izbaciti PSV uz dvije pobjede i to bez primljenog pogotka. Bili su prije toga uspješniji i od Luzerna koji, doduše, nije na razini Nizozemaca, ali nije ni slab. Dakle, moramo respektirati domaćina. Gledao sam Osječane prošloga tjedna protiv Rijeke i uvjerio se u njihovu snagu. Vidio sam kompaktnu momčad koja igra timski, defanzivno izgledaju jako dobro, a imaju brze igrače u napadu. Pročitali smo nakon ždrijeba da je našem protivniku jako drago što je izvukao baš nas, pa nas, izgleda, malo i podcjenjuje. Izgledi su po mome mišljenju 50-50 jer mislim da smo i mi u dobroj formi. Činjenica je da će i Austria i Osijek morati odigrati dvije vrlo kvalitetne utakmice da bi prošli u Europsku ligu, izjavio je Fink.

„Osijek mora napasti, to je naša šansa“

Trener „Ljubičastih“ ističe da će se Osječani naći u drukčijim okolnostima u odnosu na prethodno pretkolo:

Osijek nije imao što izgubiti protiv PSV, ali je sada situacija bitno drugačija, s novim pristupom, kada se od njih puno više očekuje. Naš je cilj prije svega postići pogodak, kako bi nam to bila prednost uoči uzvrata. Tomu se i nadamo jer imamo hitre i okretne igrače. Osijek će nas morati napasti u želji da ostvari što bolji rezultat uoči drugog susreta, a mi ćemo nastojati iskoristiti svoje šanse. Znamo da je protivnik opasan iz prekida, posebno iz slobodnih udaraca. Očekujemo jako zahtjevnu utakmicu koju treba pametno i racionalno odigrati. Također moram reći da smo ugodno iznenađeni gostoljubivošću vaših ljudi, od osoblja u hotelu do klupskih djelatnika. Sve je zaista u najboljem redu.

Fink se nije razveselio Osječanima

Pitali su hrvatski izvjestitelji kako je Fink reagirao kada im je kuglica u ždrijebu dodijelila – Osijek?

Nismo se uopće veselili kada smo izvukli Osijek jer smatram da ne može biti slučajnost izbaciti PSV, posebno na takav, upečatljiv način. Mislim da bi nam lakši protivnik bio, recimo, AEK iz Atene. Dosta smo se informirali o osječkoj momčadi i ono što smo spoznali samo potvrđuje činjenicu da će nam biti teško. No, u ovoj fazi kvalifikacija nema lakog protivnika, to je sasvim jasno.

Jedan je austrijski novinar pitao trenera Austrije slaže li se da je Osijek u ulozi favorita s obzirom na svoje rezultate od početka sezone?

Što se toga tiče, nama je drago da Osijek preuzme ulogu favorita. Stekao sam dojam da naš domaćin sam sebe i stavlja u takvu situaciju i nemamo ništa protiv. Međutim, mi za sebe možemo reći da smo iskusna momčad jer smo i prošle sezone igrali Europsku ligu. Dobili smo, na primjer, norveški Rosenborg i znamo kako je igrati u grupnoj fazi natjecanja. To bi mogla biti naša psihološka prednost.

Šanse su - podjednake

Na konferenciji za medije bio je i veznjak Raphael Holzhauser, nekadašnja nada njemačkog bundesligaša Stuttgarta:

Veselim se utakmici, ulog  je velik jer je u pitanju ulazak u Europsku ligu. Slažem se s našim trenerom da su šanse podjednake, a dalje će proći momčad koja bude raspoloženija u ta dva dana naših međusobnih dvoboja.

Protiv Dinama je 2013. bilo krajnje neizvjesno u borbi za plasman u Ligu prvaka, a Austrijanci su ipak prošli u elitno natjecanje. Očekuje li Holzhauser da će opet biti tako „gusto“, ovaj puta u borbi za Europsku ligu?

Fokusirani smo samo na ovu utakmicu, treba prvo odraditi prvih 90 minuta, pa ćemo onda razmišljati o uzvratu i onome što nas čeka u St.Poeltenu. No, svakako se nadamo da ćemo proći dalje.