Iako se činilo da će Osječane na pripreme povesti Josef Zinnbaeur koji je vodio HSV, u Hamburgu ga nisu pustili, pa je izbor pao na Beseka koji je dugo bio u Kini.

Ipak danas nismo izgovorili već pripremljenu rečenicu na dočeku novom treneru Nogometnog kluba Osijek. Izostalo je, dakle, ono „Willkommen herr Zinnbauer“, budući da Josef Zinnbauer nije dobio zeleno svjetlo za raskid ugovora s njemačkim bundesligašem HSV-om u kojem je ovoga proljeća vodio drugu momčad. Prethodno je, minule jeseni, popularni Joe sjedio na klupi kluba iz Hamburga, koji se baš kao i naš Osijek sve do posljednjih minuta prošle sezone grčevito borio za opstanak u Ligi.

Novi član uprave bijelo-plavih, Mirsad Kerić, koji je bio zadužen za izbor novog trenera i čiji su razgovori s Zinnbauerom bili na svakodnevnoj bazi pojasnio je novonastalu situaciju:

- Riječ je o treneru s kojim sam dogovorio baš sve za njegov dolazak u Osijek. Čak je nekoliko dana, u potpunoj tajnosti, i proveo u našem gradu, gledajući uvjete koje imamo za rad i pripremajući se za preuzimanje momčadi. Dakle, s te strane nije bilo apsolutno nikakvih nejasnoća. Međutim, kada je Zinnbauer prekjučer izvjestio svoje poslodavce u HSV-u da želi raskid ugovora, dogodilo se ono, na što nismo mogli utjecati. Čelnici Hamburga dali su mu do znanja da im je itekako potreban u Klubu jer je petoricu mladih igrača lansirao među prvotimce i značajno im povećao tržišnu vrijednost. Jučer sam od klupskog menadžera HSV-a dobio konačan odgovor da Josef neće dobiti raskid, pričao je Kerić.

I tada je, dakako, počela intenzivna potraga za novim rješenjem. Kerić je već ranije obavio inicijalni razgovor s Draženom Besekom koji se vratio iz Kine. Dogovorili su se da sačekaju rasplet situacije s njemačkim strategom, a kako se priča razvila u ovom smjeru, jasno je da će izbor biti upravo Varaždinac s respektabilnim trenerskim iskustvom.

- Već u prvom kontaktu s Besekom shvatio sam koliko cijeni Osijek i uvidio njegovu želju da bi surađivao s nama. Zatekao sam ga na odmoru, obrazložio mu novonastalu situaciju i dogovorili smo se vrlo brzo. Samo me je pitao kada moram biti u Gradskom vrtu, kada je predviđeno okupljanje. Zašto baš Besek? Zato što je hrabar i odlučan u svojim nogometnim promišljanjima, što njegove momčadi igraju dopadljiv nogomet, što je karakteran i pravičan, a to kažu svi koji ga bolje poznaju. Treba nam trener koji će podići ovu našu mladost, ali i dobro ukomponirati ekipu za sve ono što nas uskoro očekuje. Imam puno povjerenje u njega, dokazao se i u inozemstvu i to u više klubova, stalno su mu nudili nove ugovore, prema tome, i to nešto govori, dodao je Kerić.

Iako je stolica na kojoj je Besek danas sjedio na predstavljanju novinarima prvotno bila namijenjena Nijemcu Zinnbaueru, 52-godišnjem Međimurcu to nije zasmetalo. Rado je, kaže, prihvatio poziv iz Gradskog vrta i upustio se u novi trenerski izazov:

- Željan sam rada, dosta je bilo odmora. Osijek ima rejting u hrvatskom nogometu, a ima i onu drugu, navijačku snagu koja ga je gurala naprijed. A to se mora respektirati jer se nogomet igra zbog navijača. Došao sam otvorenog srca, stavio se u službu kluba, kao što to mora i svaki igrač na terenu. Kakvi će biti rezultati, teško mi je već sada govoriti jer moram prvenstveno upoznati svoju novu momčad, spoznati pojedinačne mogućnosti svakog igrača i posvetiti se radu da budemo što bolji. Jasno je da sam s gospodinom Kerićem obavio već određene razgovore o tomu koji bi nam profili igrača bili potrebni kada je riječ o možebitnim pojačanjima jer u svlačionici nema dosta onih koji su tu bili prošle sezone, pričao je Besek pred brojnim izvjestiteljima kojih već dugo nije bilo u tolikom broju na jednoj press konferenciji u Gradskom vrtu.

Novi se trener, prije izlaska na prvi trening, ukratko obratio i igračima, rekavši ono što je poručio i novinarima:
- Rad je ono što vas gura prema naprijed i očekujem da mu se profesionalno i pošteno podredite. Reći ću vam da sam prije svega pravedan, pa je tako i u izboru onih koji će činiti udarnu momčad. I dok sam bio u Kini pratio sam ono što se događa u HNL-u, doduše Osijeka nisam uspio toliko često gledati, ali sam vidio ogled protiv Slaven Belupa u posljednjem kolu. Stanka između dvije sezone je prilično kratka, tako da nam neće biti nužne one klasične bazične pripreme, nego ćemo se više posvetiti tehničko-taktičkim stvarima. Imamo vremena i za kompletiranje igračkog kadra, slijede nam sigurno ozbiljni razgovori, pa ćemo vidjeti koga ćemo uskoro imati na raspolaganju, zaključio je Besek.

Dodajmo na kraju da su se na prvom okupljanju danas pojavili: Mikulić, Malenica, Nevistić, Kurtović, M. Mišić, Grafina, Pavić, Špoljarić, Anić, Aganspahić, Ugarković, Šorša, Matas, Perošević, Škorić, Pongračić, Mioč, Špehar, Šimunec, Arsenić, Mandić, Lukić, Grgić, Štrkalj, Bekavac i Čakalić.

U odnosu na proljetnu polusezonu više nema Lončarića, Platera, Špikića, Bralića, Vukobratovića, Peeva, Čuljka, Aneffa, Jamaka i Mešanovića, dok je još uvijek neizvjesna situacija oko Vojnovića (otputovao u Tursku na završni krug razgovora), Laštre i Glavaša.