Nekadašnji kapetan Bijelo-plavih postigao je pogodak u 74. minuti i otpor Kosova tada je konačno bio slomljen.

Hrvatska je svladala Kosovo s 1:0, a Domagoj Vida je svojim pogotkom u 74. minuti donio našoj nogometnoj reprezentaciji tri vrlo važna boda u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji. U nedjeljnom nastavku jučer započete utakmice s reprezentacijom Kosova, Čačićevi su izabranici dugo lomili otpor borbenog suparnika i na kraju ipak pobijedili.

Inače, susret se igrao od 21. minute, od onoga trenutka kada je u subotu prekinut zbog lošeg stanja maksimirskog travnjaka natopljenog kišom. Odluka o odigravanju nastavka utakmice donijeta je u nedjelju ujutro, nakon sastanka predstavnika oba saveza s delegatom Međunarodne nogometne federacije (FIFA) i glavnim sucem te pregleda terena, kojim je ustanovljeno da se na njemu može igrati.

Nadmoć okrunjena pogotkom

Uzimajući u obzir Pravilnik FIFA-e koji nalaže obavezni nastavak utakmice unutar 24 sata, ako to uvjeti na terenu dozvoljavaju, kao i činjenicu da je gotovo nemoguće pronaći novi termin odigravanja utakmice, pronađen je kompromis da se susret nastavi u nedjelju. Iako je odluka donijeta tek danas prije podne, na stadionu se okupilo oko 7.000 gledatelja, a Hrvatska je na raskvašenom travnjaku bila nadmoćna, posebno u drugom dijelu u kojem je i došla do pobjede.

Odluka je pala u 74. minuti, kada je Modrić iz slobodnog udarca s lijeve strane ubacio loptu u kazneni prostor, a Vida iskoristio statičnost gostujuće obrane i glavom sa sedam metara svladao kosovskog vratara Ujkanija. Tako je nekadašnji kapetan Bijelo-plavih bio čovjek odluke i najzaslužniji što su osvojeni dragocjeni bodovi. Bilo je još nekih prilika koje naša nacionalna vrsta ovaj puta nije iskoristila, a u dva-tri navrata nešto više se pokušali učiniti i Kosovari, no njihovi udarci nisu išli u okvir vratiju. 

Već u utorak gostovanje u Turskoj

Nakon sedam utakmica, tri kola prije završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska je sa 16 bodova vodeća u skupini I, s dva boda više od drugoplasirane Ukrajine koja je u subotu svladala Tursku s 2:0. Treći je sada Island sa 13 bodova, nakon što je neočekivano izgubio na gostovanju kod Finske s 1:0. Turska je četvrta s 11, peta Finska ima 4, a posljednje Kosovo  i dalje ima samo jedan osvojeni bod. Već u utorak, 5. rujna, naša će reprezentacija  gostovati u Esikšehiru, gdje će protiv Turske odigrati utakmicu 8. kola, koja će također biti vrlo bitna za konačan poredak u skupini.

U posljednjem kvalifikacijskom terminu za natjecanje u grupnoj fazi, naši će najbolji nogometaši 6. listopada ugostiti Finsku u osječkom Gradskom vrtu, a tri dana kasnije će gostovati u Ukrajini.

Foto: HNS