U pretposljednjem kvalifikacijskom dvoboju za plasman na SP, „Vatreni“ imaju veliki imperativ pobjede.

Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji slijede dva presudna kvalifikacijska ogleda za plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji. Znamo da je naša nacionalna vrsta i dalje vodeća na tablici u svojoj skupini, ali su porazi, prvo od Islanda, a nedavno i od Turske, sasvim zakomplicirali situaciju. Naime, Hrvatska ima 16 bodova, koliko su osvojili i Islanđani, dok su Ukrajinci i Turci trenutno na 14 bodova. To znači da je puno aktualnih kombinacija tko će na kraju biti prvi i izravno se plasirati na World Cup 2018. Ono što je za „Vatrene“ u svakom slučaju dobro, ovise sami o sebi i nitko im drugi ne „kroji“ sudbinu u završnici ovog kvalifikacijskog ciklusa.

Ozbiljnost i potpuna mobilizacija

U ta dva završna koraka na putu prema Rusiji, prvo ovoga petka (20,45) treba preskočiti Finsku u Rijeci. Poznato je kako je ta utakmica trebala biti odigrana u našem Gradskom vrtu, ali su HNS-u procijenili da bi travnjak mogao biti problem i susret je prebačen na Rujevicu. Na kraju se pokazalo da je više kiše na Kvarneru nego u Slavoniji, međutim, teren riječkog prvoligaša je vrlo kvalitetan, s hibridnom podlogom. Čitamo ovih dana kako su naši reprezentativci sami među sobom obavili razgovore o maksimalnoj ozbiljnosti i mobiliziranosti, svjesni da bi novo posrtanje značilo i pad s vodeće pozicije. Modrić i suigrači su uvjereni kako se to neće dogoditi, a Finci sigurno nisu protivnik od kojega bismo trebali strijepiti. No, da ih se ipak mora uvažavati, potvrdili su pobjedom nad Islandom, a ne treba zaboraviti i da je Hrvatska u prvom međusobnom dvoboju s Finskom slavila s minimalnih 1:0.

U završnici pokazati snagu

Uz sve probleme s kojima se stručni stožer suočio i činjenicu da već duže vrijeme izbornik Čačić, zbog ozljeda, ne može računati na sve standardne igrače, naša momčad nedvojbeno posjeduje najveću kvalitetu među protivnicima koji su joj konkurenti. Doduše, ne mora to baš uvijek biti presudno, pokazale su i neke od prethodnih utakmica, ali ne dvojimo da će hrvatska reprezentacija u svojim završnim ogledima pokazati pravu snagu i razveseliti nas plasmanom na još jedno veliko natjecanje. Za takav je scenarij zasigurno važna i atmosfera ovoga petka na Rujevici koja bi morala biti poticajna, uz vjetar u leđa „kockastima“. Stoga vjerujemo da istinski navijači i ljubitelji nogometa neće slijediti primjer „Armade“ koja se odlučila na bojkot i da će Hrvatska u Rijeci imati pravu podršku koju svaka naša nacionalna momčad, bilo gdje u Hrvatskoj, apsolutno zavrijeđuje!

FOTO: HNS