Proleter se 1950. godine odvojio iz sportskog društva i odigrao prve međunarodne utakmice u Osijeku.

Vraćamo se još malo u klupsku povijest, u vrijeme s početka pedesetih godina prošloga stoljeća, kada je osječki Proleter bio među drugoligašima. Osječani su bili u sredini tablice, ali samo s dva-tri boda manje od prvaka. Primjerice, 1950. najbolji je bio zagrebački Borac s kojim su naši (tada) Crveno-plavi dvaput u sezoni igrali neriješeno. Prvo je „Kraj Drave“ bilo 1:1, a prava je ljepotica odigrana u Zagrebu kada je rezultat bio 4:4.

U to je vrijeme domaće utakmice Proletera pratilo između četiri i osam tisuća gledatelja. Trener je bio Ernest Dubac, sve do početka kolovoza spomenute godine, kada je na osnivačkoj Skupštini NK Proleter izašao iz istoimenog sportskog društva. Tada je novim šefom stručnog stožera imenovan Viktor Šter dok je na predsjedničku funkciju izabran Nikola Ivanović.

Franjo Rupnik u reprezentaciji

Momčad je u to vrijeme predvodio odlični Franjo Rupnik, uz kojega se posebno isticao i Andrija Vekić i Fadil Sejdić koji su činili i najefikasniji tercet. Te 1950.godine Osječani su vidjeli i prvu međunarodnu utakmicu u svom gradu u kojoj je Proleter ugostio Slaven iz Beča i pobijedio s 5:3. Za Proleter su igrali: Tretinjak, Medić, Majer, Tikas (Adamović), Zagoršćak, Farkaš (Kockar), F. Rupnik, Kasa, Sejdić, Vekić i Zbanatski.

Kasnije su osječki nogometaši ugostili i Maccabi iz Tel Aviva kojega su svladali sa 4:2. Rupnik je uslijed odličnih igara pozvan u reprezentaciju FNR Jugoslavije. Debitirao je protiv Norveške, a u svom je prvom nastupu uspio postići i pogodak.