Prvu utakmicu u HNL-u nogometaši Osijeka odigrali su 29. veljače protiv Zagreba u Đakovu.

Prvo prvenstvo samostalne i suverene Hrvatske odigrano je u proljeće 1992. godine i u njemu je sudjelovalo 12 klubova. Bili su to: Cibalia, Dubrovnik, Hajduk, HAŠK, Inker, Istra, Osijek, Rijeka, Šibenik, Varteks, Zadar i Zagreb. Svoju premijeru u HNL-u Bijelo-plavi su imali 29. veljače protiv Zagreba i to u Đakovu.

Naime, poznato je da zbog neposredne ratne opasnosti u to vrijeme Osječani nisu mogli igrati na svom stadionu u Gradskom vrtu, pa su domaćini bili u slavonskim gradovima koji su bili u mirnijem okruženju. Na đakovačkom stadionu okupilo se oko 3.000 gledatelja, dakako da ih je veliki broj došao iz Osijeka, a naš je prvoligaš slavio s 1:0. Jedini pogodak postigao je Robert Špehar već u 7. minuti susreta.

Treći u premijernoj sezoni

Momčad je s klupe vodio Stjepan Čordaš koji je na raspolaganju, osim Pakasina i Labaka, imao sve igrače koji su prošli Omladinsku školu NK Osijek. Tadašnji je sastav bio: Ilica Perić, Ivica Kulešević, Zoran Kastel, Alen Petrović, Davor Rupnik, Tomislav Steinbruckner, Nenad Bjelica, Davor Bajsić, Željko Pakasin (od 82. Stjepan Vranješ), Robert Špehar i Antun Labak (od 46. Slaven Vrbanić). Osječani su tu sezonu završili na trećem mjestu s 27 osvojenih bodova, dok je Zagreb na kraju bio drugi sa šest bodova više. Prvak je bio splitski Hajduk s 36 bodova.