Nogometaši Osijeka sutra gostuju kod kluba s kojim imaju vrlo pozitivan omjer na njihovom terenu. Kroz dva različita izdanja pulskog prvoligaša, sastali su se 19 puta, a samo četiri puta bijelo-plavi su se kući vratili poraženi. Šest puta bodovi su pripali Osijeku, a devet puta bodovi su bili podijeljeni. Sve to je dodatan razlog optimizma pred sutrašnju izuzetno važnu utakmicu.

Iako su službeno Hrvatsku nogometnu ligu igrala dva kluba iz Pule, Istra i sadašnja Istra 1961 (ranije Pula Staro Češko i Pula 1856), ovim putem ih ipak predstavljamo kao jedan klub, zbog svih poveznica, kao uostalom i zbog istih navijača te povijesnih sljedova ta dva kluba, odnosno tog kluba u cjelini. A ta ista Istra je jedan od najboljih domaćina za NK Osijeka, kroz povijesti igranja hrvatskog nacionalnog prvenstva. Podatak da je Osijek u Puli gubio samo četiri puta, dovoljan je dokaz za to.

Ipak, to ne znači da maksimalan oprez nije obaveza, iako je Osijek posljednji put u Puli poražen 2007. godine, dok se klub još zvao NK Pula i igrao na stadionu Veruda. Na obnovljenom stadionu Aldo Drosina, Osijek još nije poražen. Dva poraza su se dogodila još u prve dvije sezone (1992. i 1993. godine), jedan na Verudi, a jedan na stadionu Valkane, dok prošla dva poraza na Verudi datiraju na 2004. i već spomenutu 2007. godine. Posljednja tri susreta završila su bez pobjednika (posljednja dva i bez golova), a prije toga je Osijek imao seriju od četiri pulska slavlja u nizu.

Te su utakmice uvijek bile tvrde, čemu govori i činjenica da je, u 19 odigranih susreta, Istra postigla 20 pogodaka, a Osijek samo jedan pogodak više. Malo drugačija slika se ipak stvari ako se u računicu uključi i Gradski vrt. Tad je ukupno odigrano 39 utakmica, 18 pobjeda upisali su bijelo-plavi, devet je pripalo pulskoj momčadi, a 12 susreta završilo je bez pobjednika. Gol razlika u korist Osijeka je 45:37.

Posebno raspoložen u tim susretima bio je Goran Roce, koji je pet puta tresao mrežu Osijeka, a slično je nastavio i u Splitu, što je dobra vijest, jer više nije član pulske momčadi. Četiri puta je mrežu žuto-zelenih pogađao Ivan Miličević, koji je jedno vrijeme nastupao i za Istru, a još se ističe jedino Robert Špehar, koji je tri puta zatresao mrežu pulskih vratara. 

Tomislav Šorša će sutra po 14. put zaigrati protiv Istre te se time odvojiti od Josipa Barišića, koji je u ovim susretima zaigrao 13 puta. Deset puta nastup su upisivali Ivo Smoje, Bakir Beširević, Kristijan Dadić i Davor Lasić. U napadu Istre trenutno nastupa bivši najbolji igrač mlađih kategorija NK Osijeka, Dino Špehar i upravo bi on trebao biti najveća opasnost po gol Zvonimira Mikulića.

Sutrašnji susret sudit će Fran Jović, koji je dijelio pravdu i u posljednjem ogledu ove dvije momčadi. Bilo to jesenas u Gradskom vrtu, a rezultat je bio 1:1. Susret Istra i Osijeka u Puli je sudio 2011. godine, a bijelo-plavi su tad slavili rezultatom 0:1. Zanimljivo, Istri je sudio devet puta, a samo jednom su uspjeli doći do pobjede u tim susretima. Bilo je to 2012. godine, kad su savladali Inter iz Zaprešića.

Za kraj se još podsjetite prvog ovosezonskog susreta u Puli, koji je završio bez pogodaka.