Naša reprezentacija ne samo da ima tri gola prednosti, nego je i u svakom pogledu kvalitetnija.

U Maksimiru je bilo sjajno „prvo poluvrijeme“ dvostrukog ogleda Hrvatske i Grčke u izlučnim kvalifikacijama, a na pirejskom Karaiskakisu (20,45 sati) slijedi definitivna odluka tko će na Svjetsko prvenstvo, iduće godine u Rusiji. Nakon igre i rezultata u Zagrebu gotovo da i nema ikoga tko bi posumnjao da naša nacionalna vrsta može ispustiti veliku prednost u uzvratnoj utakmici. Ne samo zbog toga što bi Grci morali zabiti tri pogotka, a da ne prime niti jedan, u što je zaista jako teško povjerovati, nego iz zbog činjenice da se Hrvatska prezentirala kao puno kvalitetnija, momčadski i individualno, zapravo u svakom pogledu.

Grci moraju preuzeti rizik

Osim toga, imamo vrlo iskusnu momčad s prekaljenim internacionalcima koji jako dobro znaju da posao nije dovršen. I sigurno se neće postaviti na način da se opuste i unaprijed vesele plasmanu na SP. Grčka nije reprezentacija koju se podcjenjuje, no isto tako treba istaknuti kako je ne treba ni precjenjivati jer je objektivno slabija u odnosu na protivnika koji je u Pirej stigao s golemim rezultatskim kapitalom.

Jasno je da će domaćin morati u potpunosti mijenjati svoj stil i način igre, da će iz zatvorene i „začahurene“ formacije krenuti u pritisak i dominaciju, no bit će to i poprilično veliki rizik za Skibbea i njegove izabranike. Da bi stvorili višak na suparničkom polovici terena, morat će „isprazniti“ neke pozicije ili ih barem nakratko ostaviti nepokrivenima u svojoj želji za presingom, što bi Modrić i suigrači trebali iskoristiti. Izvjesno je da bi i samo jedan gol Hrvatske u večerašnjem susretu potpuno riješio pitanje ukupnog pobjednika i Grcima „skresao krila“ u nastojanju da pokušaju doći do podviga...

Obratiti pozornost na prekide

Jasno je Dalić proteklih dana i u medijima odaslao poruku da se naša reprezentacija ne misli braniti i čuvati stečenu prednost, bez obzira koliko je kapitalna. Imamo igrače i momčad koji su naučili na stil igre koji podrazumijeva i posjed lopte i nastojanje da se bude što okomitiji i konkretniji jer su im takvi zahtjevi i u njihovim klubovima. Doduše, uvijek se treba čuvati nekakve pogreške, uvjetovane i najmanjom dekoncentracijom, posebice jer ne dvojimo da će se Grci poslužiti svim sredstvima da bi utakmicu doveli barem do nekakve neizvjesnosti koja bi im pružala kakve-takve izglede da ostvare čudo.

Pritom će biti važno obratiti pozornost na prekide, u što smo se uvjerili i u Maksimiru jer su isključivo iz kornera i sličnih situacija grčki nogometaši prijetili Subašiću, a jednom su ga i matirali. No, ako će Hrvatska biti barem na tragu onoga što je pokazala u četvrtak pred svojim navijačima, ni očekivani fanatizam suparnika, ni žestoka potpora koju će nedvojbeno imati s tribina, neće Grčkoj puno značiti. Ključno je, naime, ono u što nema baš nikakve dvojbe – kvalitetom se ove dvije reprezentacije ne mogu uspoređivati.