Naša je reprezentacija bez nekih većih problema sačuvala uvjerljivu prednost iz Maksimira.

Hrvatska je izborila svoje peto Svjetsko prvenstvo! Nakon Francuske 1998., Japana 2002., Njemačke 2006. i Brazila 2014., naša će nogometna reprezentacija sudjelovati i na Mundijalu koji nas za sedam mjeseci očekuje u Rusiji. To je svakako najvažnija spoznaja nakon uzvratne utakmice izlučnih kvalifikacija u kojoj su Grčka i Hrvatska igrali bez golova 0:0 na stadionu Olympiacosa u Pireju. Pisali smo u najavi da će Grci jako teško, praktički neizvedivo, doći do rezultata koji bi im omogućio senzacionalno slavlje nakon uvjerljivog poraza u Maksimiru, što se na kraju i potvrdilo. Doduše, domaćin se prezentirao u kvalitetnijem, prije svega puno sigurnijem izdanju u odnosu na prvi susret, ali u svojim redovima nije imao igrača koji bi inicijativu i pritisak materijalizirao pogotkom i uveo dvoboj na Karaiskakisu u moguću neizvjesnost…

MEĐUNASLOV = Cilj opravdava sredstvo

Vjerojatno sinoć baš i niste bili zadovoljni načinom na koji su „Vatreni“ odigrali tih 90 minuta, no ovo je prigoda za potvrdu one dobro poznate izreke da „cilj opravdava sredstvo“. Voljeli bismo da je Hrvatska izgledala hrabrije i odlučnije, međutim, bez obzira na sve one poruke da ćemo i u Ateni gledati napadački orijentiranu hrvatsku vrstu, ipak smo vidjeli dominaciju protivnika.

No, Grčka nema individualnu kvalitetu kojom bi značajnije naudila Subašiću, pa je naš vratar, unatoč inicijativi i stalnim pokušajima Grka, rijetko bio u situacijama koje su navješćivale neku veću prijetnju i opasnost. Znali su Dalić i njegovi izabranici da ne mogu ispustiti veliku prednost, ostvarenu u Zagrebu, ali nisu htjeli ništa riskirati i omogućiti domaćinu više prostora, a time i najmanju mogućnost da se dogodi nešto nepredviđeno u opasnoj zoni pred vratima Hrvatske.

Perišić najbliži pogotku

Dakako da je bilo važno otupiti „oštricu“ suparnika koji je morao napadati, a Dalićeva je strategija ovaj puta bila da je bitno izdržati početni pritisak i držati igru i ritam pod kontrolom, posebice u prvih pola sata. U tom razdoblju susreta vidjelo se da nam Grci teško mogu stvoriti ozbiljnije probleme jer su prijetili jalovo, više uslijed želje da nešto konkretnije učine, nego iz nekih prigodama, kojih zapravo u prvih 45 minuta – nije ni bilo.

Puno bliže pogotku bila je Hrvatska kada je Perišić sjajno pucao, a njegova „bomba“ završila na vratnici, uz veliku naklonost božice Fortune prema grčkoj selekciji. U drugom dijelu Grčka je i nekim izmjenama pokušavala zabiti barem jedan pogodak, međutim, pokušaji Skibbeovih izabranika nisu bili takvi da bi se u hrvatske redove uvukao strah ili nekakva panika. Nitko nije strijepio za konačan ishod i mirno smo dočekali kraj susreta, sretni i zadovoljni što je cilj ostvaren, a da plasman u Rusiju nijednog trenutka nije došao pod znak pitanja. Čestitke Daliću i reprezentativcima, ponovno ćemo s posebnim zanimanjem čekati još jedno veliko natjecanje i biti u onom pravom, nogometnom zanosu!

FOTO:HNS