Osječki kormilar u srijedu će protiv Hajduka stoti puta voditi Bijelo-plave u jednoj službenoj utakmici!

Trener našeg prvoligaša Zoran Zekić obilježit će značajan jubilej na utakmici četvrtfinala Kupa Hrvatske protiv Hajduka u Gradskom vrtu. Osječki kormilar pritom će stoti puta voditi s klupe Bijelo-plave i tako postati tek treći trener u povijesti Nogometnog kluba Osijek koji će se naći u „Klubu 100“. Prije njega to je uspjelo samo Stanku Mršiću i Ivi Šušku, ali je bitno naglasiti da su oni u više navrata vodili Osječane, Mršić u dva, a Šušak čak u tri. Zadarski Imoćanin je pritom odradio 117 utakmica, a zagrebački Hercegovac je za kormilom bio 107 puta.

Nije se bojao izazova

Podsjećamo da se Zekić u svoj grad i klub u kojem je nekada igrao, ali bez nekog značajnijeg učinka jer za njega nije objektivno ni dobio pravu priliku (za razliku od drugih sredina u kojima je uglavnom bio ponajbolji strijelac), vratio u rujnu 2015. godine. Tada je naslijedio Dražena Beseka kojemu je otkazana suradnja nakon teških poraza u gostima kod Hajduka i Rijeke, u vrijeme kada je Osijek grcao u problemima na sve strane i borio se doslovno ne samo za ostanak u Ligi, nego i za onaj krucijalni opstanak, kada je riječ o klupskom preživljavanju.

Mnogi su se tada pitali što mi je to trebalo, svi su nekako sumnjičavo vrtili glavom upravo zbog tih okolnosti koje su me dočekale. Znao sam da novaca nema, znao sam i za sve probleme s kojima se suočavao igrački kadar i radna zajednica, ali sam isto tako sam sebi rekao da bez rizika nema ni profita. Došao sam, uhvatio se posla i zaista kroz ovo proteklo razdoblje – prošao puno toga.

Sve se promijenilo u veljači 2016.

U onoj prvoj polusezoni, kada je tek preuzeo momčad, Zekiću je najdraža pobjeda bila na domaćem terenu s Hajdukom. Bilo je 1:0, a trener je ozarena lica dočekao kraj tog susreta.

To je i meni i igračima, što je još i važnije, bila potvrda da mogu više od onoga što su prethodno pokazivali. Ti su bodovi, uz hrabru i dobru igru, dečkima vratili samopouzdanje i pojačali vjeru u vlastite mogućnosti. U toj borbi za opstanak ipak nismo došli u nekakvu nezavidnu situaciju, ali je bilo dosta grča u našoj igri jer se nije lako nekoliko sezona uzastopce boriti za očuvanje prvoligaškog statusa.

Sve se u Gradskom vrtu promijenilo u veljači 2016. kada je Klub dobio nove, privatne vlasnike i napravio potpuni zaokret u odnosu na sve ono što je bilo ranije…

Apsolutno! To je neusporediva priča u odnosu na ono što sam zatekao dolazeći u NK Osijek. Ne priča se više o dugovima, novcu, arbitražama, prisilnim odlascima… Vlasnici su potpuno stabilizirali situaciju i poslovanje, uzlet je vidljiv na svakom koraku, pa smo i rezultatski napravili značajan iskorak. Hvala našoj upravi i ljudima koji vode Klub jer su zaista puno napravili, a nadalje čine za naš kolektiv, ali i grad Osijek u cjelini!

Dvostruki podvig s PSV-om!

U ovoj novoj eri Bijelo-plavih bilo je puno utakmica kojih će se rado prisjetiti svaki navijač Osječana, pa ih i Zekić rado spominje:

Ona dva trijumfa nad PSV-om zaista spadaju u rubriku nogometnih podviga! Ej, bili smo dva puta bolji od takvog europskog velikana, o tomu su pisali svi mediji, našli smo se i na naslovnici službene stranice UEFA-e. Velike su to stvari i zasigurno najveće pobjede u povijesti Kluba! Kada smo bili u Eindhovenu, vidjeli kroz sve one njihove trofeje i slike kakva im je klupska povijest, kod njih su igrali europski i svjetski nogometni „čarobnjaci“, pa je onda jasno kakvo smo čudo napravili. Pogledajte tablicu nizozemskog prvenstva i učinak Cocuove momčadi, uvjerljivo su prvi i imaju 12 pobjeda u 13 odigranih susreta… I skupno vrijede 100 milijuna eura, ne zaboravimo ni to. Ona atmosfera koja je vladala kod nas prije, za vrijeme i poslije susreta s PSV-om i u gradu i na stadionu - nešto je posebno, takva emocija i izljev radosti ostat će mi zauvijek u pamćenju!

Puno važnih pobjeda

Još je neke oglede ZZ spomenuo u kontekstu odlično odrađenog posla, taktičke zrelosti i odgovornosti svoje momčadi:

Svakako se to odnosi na domaći dvoboj s Luzernom u kojem smo bili potpuno dominantni. Vjerojatno ću se još jako dugo sjećati propuštene šanse u prvom ogledu s bečkom Austrijom, kada smo imali 1:0 i neiskorišteni jedanaesterac da ih ozbiljno uzdrmamo, a na kraju smo izgubili. No, u uzvratu smo pokazali da smo i mi zaslužili plasman u Europsku ligu i da smo zaista nesretno eliminirani u play-off rundi. Što se tiče HNL-a, moram spomenuti  pobjedu u Maksimiru nakon čak 16 godina, ovogodišnji trijumf na Rujevici gdje nikada ranije nismo uzeli ni boda, a srušili smo još nekoliko neugodnih tradicija, postavili i neke klupske rekorde po broju uzastopnih pobjeda i kod kuće i u gostima…

Pobjeda najdraži poklon!

Svoju „jubilarku“ Zekić nestrpljivo čeka jer mu momčad igra jednu od najvažnijih utakmica u ovoj sezoni. Plasman u polufinale nacionalnog Kupa bio bi mu najdraži poklon.

Jasno je da to i sebi najviše želim. I svojim igračima i svim ljudima u Klubu jer bi nam pobjeda jako puno značila. I potvrdila ono što smo dosad uspjeli napraviti. U subotu smo dopustili Hajduku da nam se izvuče u situaciji kada su nam bodovi praktički bili u džepu, a sada želimo i započeti i dovršiti posao bolje i učinkovitije nego na Poljudu. Naravno da će biti teško, to se uvijek podrazumijeva u našim međusobnim dvobojima, ali smo domaćini, imamo svoj cilj i silno ga želimo ostvariti, zaključio je Zekić.