Brojke i statistika otkrivaju da je učinak Osječana dosta sličan onome od prije godinu dana...

Iako je dosta različitih pokazatelja kada je riječ o statistici glede učinka našeg prvoligaša, ima i sličnosti u odnosu na brojke od prije točno godinu dana. Primjerice, NK Osijek je proteklu kalendarsku godinu završio također na trećem mjestu na tablici, a tada je osvojio samo dva boda više nego ove zime (38/36).

Osječani ovaj puta imaju dvije pobjede manje u odnosu na isto vremensko razdoblje 2016., ali su i doživjeli manji broj poraza. Lani su ih imali četiri u polusezoni, a sada samo dva. Što se tiče postignutih golova, Bijelo-plavih su ih zabili 32, što je za pogodak više, dok ih je primio 19, što je također gotovo sasvim isto kao u razdoblju s kojim uspoređujemo ovosezonski učinak.

 Velika borba s Hajdukom i Rijekom

Protekle zime tada vodeća Rijeka i Dinamo bili su nedostižni za Osijek i Hajduk koji su zauzimali treću i četvrtu poziciju. Sada se Dinamo izdvojio na prvom mjestu i teško će ga itko uspjeti sustići u nastavku Prvenstva. Međutim, Splićani na drugom mjestu imaju samo dva boda više od naše momčadi i tri od Riječana koji su četvrti. To znači da prilično izjednačenu ligašku utrku, posebice za viceprvaka, možemo očekivati i u drugom dijelu sezone.

Nije naodmet istaknuti i da Osječani, primjerice, imaju i velikih 10 bodova prednosti ispred petoplasiranog Intera, što nas također podsjeća na prošlu godinu, kada je razlika u odnosu na Slaven Belupo bila 11 bodova. Zanimljivo je i to da NK Osijek nikada ranije nije imao čak devet remija u poslusezoni, a još je intrigantniji podatak da su sve te utakmice završile istim rezultatom – 1:1.

Iscrpila ih je Europa

Ono u čemu se očituje najveća razlika je osvojeni broj bodova protiv slabije plasiranih klubova u Ligi. Lani su Barišić i suigači ispustili samo osam bodova u tim ogledima, a ove jeseni i zime prilično velikih 18. Puno je bolji Osijek bio u derbijima, budući da niti jednom nije poražen u dvobojima s Dinamom, Hajdukom (ne računajući Kup) i Rijekom, nego je zabilježio po tri pobjede i tri remija. Pritom je teško zaboraviti primljene pogotke duboko u sudačkoj nadoknadi vremena u Maksimiru i na Poljudu.

Nedostaje i poneka pobjeda više na gostujućim terena, na kojima su Osječani slavili u dva navrata (Lokomotiva i Rijeka), a prošle godine je punih pogodaka na strani bilo čak sedam u prvom dijelu HNL-a. No, pritom treba imati na umu da se osječka momčad od ljeta do sredine prosinca ove godine itekako potrošila u europskim dvobojima, što je zasigurno utjecalo i na neke rezultatske podbačaje u borbi za bodove...