Plemeniti veznjak sjajnog osjećaja za gol zabio je svih pet golova Banjalučanima u kvalifikacijama za ulazak u Prvu ligu.

Pišući o legendama našeg Kluba kroz njegovu povijest, nemoguće je zaobići Franju Rupnika. Dugogodišnji kapetan Proletera, kako se NK Osijek nekada zvao, ostao je zapamćen kao jedan od najboljih osječkih golgetera, kakvih nije bilo puno na ovim prostorima. Posebno u sjećanju ostaje njegova briljantna partija protiv banjalučkog Borca u kvalifikacijama za ulazak u Prvu saveznu ligu, 1953. godine na nekadašnjem stadionu „Kraj Drave“.

Osječani su slavili s uvjerljivih 5:0, a svih pet pogodaka postigao je upravo Rupnik! U 11 godina igranja u Proleteru zabilježio je čak 572 nastupa! Kao igrač sredine terena bio je izvrstan tehničar, vješt dribler te vrlo često i strijelac, uz izniman osjećaj za suradnju sa suigračima. Frane je, kažu oni koji su ga imali prigodu gledati, bio jedan od najboljih nogometaša koje je Osijek ikada imao!

Nastupao je i za reprezentaciju

Kraće razdoblje svoje igračke karijere proveo je u zagrebačkoj Concordiji, a zaigrao je i u redovima varaždinskog Zagorca. U vrijeme služenja vojnoga roka, Franjo Rupnik je, poput većine ostalih istaknutih nogometaša, imao obvezu igrati za beogradski Partizan. Bilo je to od 1945. do 1947. godine, da bi se potom vratio u svoj rodni Osijek (5. svibnja 1921.) i sve do kraja karijere igrao u Proleteru.

Inače, njegov prvi klub bio je osječki Hajduk za kojega je zaigrao još daleke 1938. Popularni Frane zabilježio je i šest nastupa za reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije, a pritom je postigao i jedan pogodak, protiv Norvežana 1950. u Beogradu. Rupnik je kraće vrijeme obnašao i trenersku dužnost u svom Proleteru, a radio je i u donjogradskoj Olimpiji. Preminuo je 2000. godine, a po njemu je nazvana jedna od loža stadiona Gradski vrt.