Tijekom siječnja i veljače ovdje se priprema više od stotinu klubova iz brojnih europskih zemalja te iz daleke Kine.

Marbella je tijekom zime prava „meka“ za nogometne klubove iz Europe i Azije koji se upravo na ovom dijelu španjolske obale pripremaju za ono što ih očekuje u nastavku sezone. Tijekom siječnja i veljače ovdje boravi više od stotinu momčadi, prvenstveno jer im tereni i vremenski uvjeti za rad maksimalno odgovaraju, a i smještajni su kapaciteti takvi da je puno hotela sa četiri i pet zvjezdica koji udovoljavaju svim kriterijima jednog sportskog kolektiva.

No, savršeni travnjaci na kojima se održavaju treninzi i odigravaju utakmice ipak su nešto posebno, ono što će privući i najbolje klubove da se učestalo vraćaju u Andaluziju. U Marbella Football Centru, na čak 56.000 kvadratnih metara, vrhunska je prirodna trava na bazi silicijskog pijeska, uz testiranu vodu kojom se zalijevaju sve površine, kako bi tereni bili doslovno poput zelenog tepiha!

Vrhunski tereni najveća prednost

MFC ima četiri velika terena dimenzija 105 x 65 metara, četiri manja 60 x 40 i još osam malih za raznovrsne nogometne aktivnosti. Radnici koji održavaju travnjake doslovno brinu i o najsitnijim detaljima, tako da se ne može dogoditi da je bilo koji dio terena u nešto lošijem stanju od optimalnog. Ovdje su ove zime na pripreme dolazili (ili su još uvijek u Marbelli) njemački bundesligaši Schalke 04, Borussia Dortmund, Wolfsburg, Werder i HSV, zatim vodeći ruski klubovi Lokomotiv i Spartak Moskva, kao i Rubin Kazan, Amkar Perm te ukrajinski Dynamo koji također uživa respekt diljem Europe.

Ovdje je baza i belgijskih Standard Liegea, Club Bruggea, nizozemskih ligaša Feyenoorda, AZ Alkmaara, Sparte Rotterdam, Groningena, kao i ponajboljih švicarskih momčadi Basela, Young Boysa, St. Gallena, pa i nama dobro poznatog Luzerna. U Marbelli su i Austrijanci RB Salzburg, Rapid, Sturm i Admira, došli su i Česi predvođeni liderom na tablici Viktorijom Plzen, a tu su još Slavia i Sparta Prag.

Ovdje su Pellegrini i Capello

Iz Poljske je stigla vodeća Legia, iz Rumunjske njihova nogometna instituacija Steaua, iz Norveške Rosenborg, Molde, Tromso, Stromsgodset, Haugesund (u kojem je igrao Haris Hajradinović) i Viking. Bugarsku predstavlja CSKA Sofia, Dansku njihov AaB, Finsku pak HJK Helsinki, a Mađarsku Videoton i Puskas Akademia. Naravno da ne možemo spomenuti i sve ostale jer bi nam uzelo previše prostora…

Dodajmo da u ove krajeve svake godine dolaze i najbolji klubovi iz Kine, pa i sada na terenima gdje treniraju Osječani vidimo trenerske veličine poput Manuela Pellegrinija i Fabija Capella koji su na klupama Hebei China Fortunea, odnosno Jiangsu Suninga. U svakom slučaju, u siječnju i veljači Marbella je poput prave nogometne „košnice“, pa možete zamisliti koliko od toga koristi ima i lokalni turizam s toliko gostiju…