Trener našeg prvoligaša čvrsto vjeruje u svoju momčad koju je pohvalio što se tiče angažmana na treninzima.

Dan uoči prvenstvenog derbija protiv zagrebačkog Dinama, u Press salonu stadiona Gradski vrt održana je konferencija za novinare. Trener našeg prvoligaša Zoran Zekić je govorio o svim aktualnostima koje su vezane uz momčad na početku drugog dijela sezone, osvrnuvši se i na ono što je iza nas…

Pratili ste naše pripreme i vidjeli ste da nismo baš bili u top-izdanju, ali nisam to ni očekivao u tim, vrlo jakim provjerama. Čak mislim da nas je i ono sunce u Marbelli malo uspavalo, ali ništa ne može nama zamijeniti našu slavonsku zemlju, pa i blato koje imamo kada se snijeg otopi na terenu. Na sve se brzo priviknemo, a i momčad nam je dobro radila proteklih dana, pa mogu biti zadovoljan. Igrači djeluju angažirano i zrelo, jako su dobro reagirali, puni su želje i siguran sam da će to u subotu i pokazati. Ne sumnjam da će svi oni kojima je Osijek u srcu biti ponosni na nas, ističe Zekić.  

S Barišićem se neće riskirati

Novinare je zanimalo kakvo je zdravstveno i tjelesno stanje osječke momčadi i hoće li svi biti u konkurenciji za ogled s Modrima?

Imali smo nekoliko tih mikrotrauma, ništa posebno ozbiljno, jedino s Barišićem ne želimo ništa riskirati uslijed teškog terena koji će sigurno biti zahtjevan za igru. On je i ranije imao takvih tegoba, nadam se da će kroz nekoliko dana i to biti u redu. Svi ostali su mi na dispoziciji, a što se sastava tiče, možda imamo još pokoju dvojbu. Ne stoga što razmišljamo o kvaliteti tih igrača, nego ćemo još malo pričekati s definitivnom odlukom dok ne vidimo kakav će biti travnjak.

Svi u Gradskom vrtu s nestrpljenjem iščekuju subotnju utakmicu, pa tako i Zekić koji se osvrnuo i na uvjete koji će vjerojatno očekivati aktere derbija:

Lijep je osjećaj jer se pripremaš i radiš da bi u konačnici igrao ovakve utakmice. Nadam se da će vrijeme biti na tragu ovog današnjeg, da će teren biti u što boljem stanju i da će se tribine fino popuniti. Dakako, želim i da gledatelji vide odličnu utakmicu, prvenstveno s naše strane. Prvi je susret u novoj godini, mislim da su se ljudi i zaželjeli nogometa, da su im očekivanja velika i da imamo obvezu dati 200 posto od sebe što se tiče trke, agresivnosti i požrtvovnosti. Naravno, ako još na sve to ugradimo i kvalitetu same izvedbe, onda na kraju možemo ostvariti pozitivan rezultat. 

Pametan uči na tuđim pogreškama…

Jedna od opaski izvjestitelja koji prate Bijelo-plave odnosila se na spoznaju da su u španjolskim provjerama pogreške bile skupo kažnjene…

Tamo sam cijelo vrijeme naglašavao da su s druge strane protivnici koji kažnjavaju svaku našu pogrešku što se, uostalom, i događalo. Znate kako se kaže: pametan čovjek uči na tuđim greškama, onaj malo manje pametan na svojima. Stoga se nadam da smo mi na svojim pogreškama dosta toga naučili i da ih nećemo ponavljati. Ovaj tjedan smo se ograničili isključivo na taktički dio treninga i mislim da ćemo u subotu izgledati dobro, bolje nego na pripremama te da će nam ovo biti zamah za sve ostale utakmice koje slijede. Pripreme su bile kratke, apsolutno da još nismo u onom natjecateljskom ritmu u kojemu ćemo biti za dvadesetak dana, ali smo znali tko nas čeka u prva dva kola i da se na to moramo priviknuti. Imamo zaista teške protivnike na startu polusezone, ali mislim da je to za nas čak i bolje. Naime, ako neke stvari još i nismo najbolje pohvatali, igrači će se još i dodatno angažirati jer protivnik to zahtjeva svojom kvalitetom.

Što se tiče igračkog kadra, Osječani trenutno možda i najviše poteškoća imaju na defanzivnim pozicijama u momčadi:

Ostali smo bez dva Lukića i Lesjaka, dva rješenja na stoperskim pozicijama. Meni je žao što nam Šimunec nije bio na raspolaganju u susretima koje smo imali u Španjolskoj i da je izvan ritma zbog te njegove ozljede. S druge strane, imamo maloga Lončara u kadru i ne treba se bojati ni njemu pružiti šansu. Imamo još nekoliko dana do kraja prijelaznog roka i vjerujem da ćemo u Klubu učiniti dodatni napor da nekoga i dovedemo. No, sada mi to nije prioritet, dok isključivo razmišljam o dvoboju s Dinamom.

Ambicije su velike i stalno rastu

Uvijek je pitanje uoči nastavka sezone vezano i uz ambicije, koje ostaju nepromijenjene:

Ambicije su velike i one stalno rastu, a na kraju se uvijek vidi koliko su realne. Međutim, bez pozitive i vjere u vlastite snage ne možeš ništa značajnije napraviti. Stoga sam ja po tom pitanju optimističan jer radimo pošteno i dajemo sve od sebe.

Dakako da je novinarska znatiželja vezana i uz početnu jedanaestoricu…

Ejupi će krenuti od početka, Marić ovaj puta ostaje u pričuvi, a nedovoljno spremnog Barišića će na njegovoj poziciji zamijeniti Bočkaj. Što se drugog, desnog boka tiče, na njemu ostaje Grgić jer nam se Šorša nakon poduže stanke tek vraća u pravi ritam.

Iskoristiti unutarnje rezerve u momčadi

Poznata je kvaliteta i snaga Dinama i o njoj ne treba previše trošiti riječi, poručio je Zekić:

Gledali smo sve njihove pripremne utakmice, a vidim da oni ističu kako naše baš i nisu… Kroz analizu smo vidjeli puno dobrih stvari u njihovim redovima, zasigurno i određene slabosti koje ćemo nastojati iskoristiti. Doveli su Gavranovića koji im je dodatna snaga u otvaranju igre, angažirali su i Hajrovića koji je također kvalitetan igrač. Znamo Dinamove mogućnosti u tom pogledu dovođenja pojačanja, ali imamo i mi kvalitetnu momčad. Iako nas baš i nema puno, glavnina je igrača ostala na okupu, moramo sada pronaći dovoljno snage i motivacije u našim unutarnjim rezervama koje zasigurno još imamo.

Jedno od pitanja odnosilo se i na situaciju oko Erosa Grezde na kojega je Dinamo „bacio oko“ tijekom pripremnog razdoblja?

Bilo je svakakvih medijskih špekuliranja, no moram reći da mi nijednog trenutka nismo razmišljali o njegovoj prodaji. Tek smo ga doveli, napravio je veliki napredak u ovih pola godine i očekujem od njega da kod nas izraste u kompletnog igrača i da tek onda ide negdje dalje. Možda ga je tek dan ili dva poremetila sva ta priča oko Dinama, ali je on stabilan u glavi, dobro radi i maksimalno nam je na dispoziciji.

Za razliku od utakmica u jesenskom dijelu sezone, ovaj puta uoči derbija neće biti odlaska u karantenu.

Proveli smo dvadeset i više dana zajedno, tako da nam je dosta karantene. Neću ih kontrolirati, odrasli su dečki koji su, na kraju krajeva, morali bi imati dovoljno odgovornosti prema svome tijelu , Klubu i navijačima te znaju kako se moraju ponašati i pripremati za utakmicu.