Lako je pričati nakon utakmice, ali je pitanje kako bi se razvijale stvari da je Osijek iskoristio svoje šanse kod 0:0...

Svi smo puno očekivali od derbija, posebice jer smo se zaželjeli nogometa nakon dvomjesečne stanke u borbi za prvenstvene bodove. Na kraju smo ostali potišteni uslijed rezultata koji je rastužio i našu momčad i navijače Osijeka. Dogodilo se Osječanima, prvi puta od početka sezone, da su primili četiri pogotka, pa je razumljivo nezadovoljstvo i trenera Zekića i njegovih izabranika koji su bili svjesni velikih očekivanja. No, nogomet je igra u kojoj se pogreške, posebno kada je na drugoj strani vrlo kvalitetan protivnik, najčešće skupo kažnjavaju, a Bijelo-plavi su ovaj puta uistinu platili visoku cijenu.

Osijek je prvi mogao povesti

Lako je sada pričati da je sve, možda, moglo zavšiti i drugačije, kada je konačan ishod ovakav i ne može ga se promijeniti. Tko zna kakav bi bi odnos snaga bio da su Ejupi ili (posebno) Grezda zabili za domaćina u početnim minutama, kada su imali sjajne prilike iz kojih je Osijek mogao doći u vodstvo. Pred suprotnim vratima, onim osječkim, Soudani je prvi ozbiljniji pokušaj majstorski pretvorio u pogodak. Zato i je najbolji igrač HNL-a, čovjek koji stvara i donosi prevagu, što je potvrdio i u akciji za 0:2.

Sve je to, dakako, gostima olakšalo put do pobjede u nastavku dvoboja. Ne umanjujući njenu zasluženost, kao važnu situaciju u drugom poluvremenu moramo izdvojiti trenutak iz 50. minute. Benković je, pokazala je i TV snimka, napravio očiti prekršaj nad Mudražijom kojega je srušio u kaznenom prostoru, no sudac Pajač nije dosudio jedanaesterac. Da je to učinio, Osijek bi imao priliku u ranoj fazi drugog dijela smanjiti na 1:2 i potpuno vratiti neizvjesnost derbiju.

Poraz nije tragedija, ali se pogreške ponavljaju

Ne treba od jednoga poraza praviti nikakvu tragediju, što dakako ne znači da ga se ne treba analizirati i kritički, unutar svlačionice, osvrnuti na ono što nije bilo dobro. Zekićevoj momčadi ponovile su se pogreške iz pripremnih ogleda, a kada su kola krenula nizbrdo, teško ih je bilo zaustaviti. Kao mala utjeha ostaje spoznaja da su naši dečki ipak uspjeli postići dva pogotka i ublažiti neugodan poraz, a nisu bili daleko ni od trećeg gola kojega ipak nismo dočekali.

Doduše, ni on nam ne bi donio neko veće zadovoljstvo, ali bi barem ukupni dojam bio nešto bolji. No, prilika za popravni je već u subotu, u novom derbiju, protiv Rijeke, ponovno u Gradskom vrtu.