Naš stručni stožer koristi specijalizirane programe za osmišljavanje i praćenje treninga.

Stručni stožer našeg prvoligaša već neko vrijeme koristi specijalizirane programe za osmišljavanje i praćenje treninga. Naime, kako je i tehnologija sastavni dio vrhunskoga sporta, tako se i u Gradskom vrtu prate novi trendovi i primjenjuje ih se u svakodnevnom radu. Tako su igrači već i prije samoga izlaska na trening upoznati s onim što će konkretno raditi, na čemu će se bazirati njihove aktivnosti i što je cilj svake vježbe. To im se prezentira i u pisanoj formi, kao i u animaciji na TV monitoru u svlačionici, a sve im je moguće i poslati mailom ili na bilo koji drugi način. 

Korisno i funkcionalno

Za taj dio je operativno zadužen Mario Kuić, jedan od Zekićevih suradnika u stožeru, nekad bivši prvotimac NK Osijek.

Zaista je riječ o vrlo korisnom i funkcionalnom programu kojega koriste i vrhunski europski klubovi. Pomoću njega igračima možemo u detalje pojasniti koji su naši zahtjevi i simulacijski im prikazati kako bi to trebalo izgledati na samome terenu. Imamo stotinjak varijanti treninga i još niz mogućih rješenja, pa se tako pripremamo za ono što glavni trener očekuje i planira za svaku sljedeću utakmicu. Imamo razrađenu animaciju za trening koji se odnosi na posjed lopte, drugi je za protunapad, treći za brzinu reakcije, zatim za rad u završnici, pred suparničkim vratima i sve ostalo što uvježbavamo, ovisno protiv koga igramo, pričao nam je Kuić.

Koordinacija u pripremi treninga

Dodao je kako je u pripremi i organizaciji svakoga treninga važna i koordinacija s trenerom za tjelesnu pripremu i fizioterapeutima…

Da bismo mogli ispunjavati određene zahtjeve, važno je pravodobno dobiti informaciju tko eventualno iz određenih razloga nije u mogućnosti trenirati. Ne možemo, naime, na nekim pozicijama imati previše igrača, a na nekim drugim ostati deficitarni jer uvijek moramo tražiti optimum u tom smislu. Naravno da se i mi, šefovi pomoćnici, prethodno dogovaramo, a svatko od nas ima neka svoja posebna zaduženja. Imamo i dron na raspolaganju, dakle, sve ono što nam može omogućiti bilo kakav napredak. 

„Seciranje“ do najsitnijih detalja

Vrijedno je spomenuti još neke detalje i prednosti novih tehnologija koje Osječani imaju na raspolaganju:

Evo recimo, učestalo koristimo program za skauting, odnosno za analizu utakmica i protivnika. To nam omoguće da u detalje pratimo karakteristike, prednosti i mane svakoga igrača, ne samo u suparničkim redovima, nego možemo do kraja „secirati“ i ono što na terenu odrađuju naši prvotimci. Sve je sofisticirano, imamo grafički prikaz kretnji, svih onih igračkih osobina na koje vrijedi obratiti pozornost. Posebna je analiza kod primljenih i postignutih golova, kako bismo što prije i kvalitetnije ispravljali pogreške i dodatno unaprijeđivali ono što je dobro.