Trener Bijelo-plavih je istaknuo kako je nakon derbija bio ponosan na svoje igrače koji su zaslužili više od boda.

Kada je dolazio na press konferenciju nakon remija s Hajdukom, Zoran Zekić primao je čestitke i izvjestitelja koji su pratili derbi. Svi su se složili u zaključku da smo gledali vrlo sadržajan, dopadljiv nogomet u kojem je mogla uživati i publika, bez obzira na navijačku pripadnost.

Čestitao bih i svojim igračima i nogometašima Hajduka jer ovo je zaista bila dostojanstvena prezentacija, pravi derbi u svakom pogledu, čak i na ovako teškom terenu. Nisam sretan s bodom, mislim da smo trebali pobijediti s obzirom na prikazano. Imali smo bezbroj šansi, među njima i čitav niz stopostotnih, samo je Grezda bio četiri puta sam ispred odličnog Letice, također i Boban, pa onaj udarac Marića glavom, da ne nabrajam dalje. Naravno da je bilo i pogrešaka iz kojih smo dobili i golove. Prva dva smo primili iz našega posjeda, kada smo bili neoprezni, izgubili loptu na 40-ak metara od naših vratiju i bili smo kažnjeni. No, bilo je puno dobrih stvari za koje se s pravom možemo „uhvatiti“. Rekao bih da je ovo putokaz i igračima i meni kako trebamo igrati ne samo do kraja sezone. Već sada znamo što nam je činiti u ljeto da bismo bili opasniji i konkurentniji u borbi za bolji plasman od trenutnog, rekao je Zekić.

Momčad je zaslužila pobjedu!

Opći je zaključak da su Bijelo-plavi odigrali utakmicu na vrlo visokoj razini i da je ovo bila jedna od njihovih najboljih prezentacija u borbi za bodove, ne samo u ovoj natjecateljskoj godini. Složio se i trener našeg prvoligaša, iako je pronašao i određene zamjerke:

Svi želimo gledati ovakav Osijek i ubuduće. Bilo je tu i propusta, naravno, a ostaje žal što nismo pobijedili. Momčad je uložila veliki trud, pa mi je žao što nije nagrađena i s preostala dva boda. Sveukupno gledajući naše utakmice, izuzev zaista slabih izdanja protiv Cibalije i Intera, mi smo u svim susretima stvorili ogroman broj prigoda, ali nam realizacija „šteka“.

Redale su se prigode

Mnogi su konstatirali kako je Osijek u ovom susretu bio iznimno napadački opasan, pa su se stoga i redale šanse, jedna za drugom. Zekić o tomu kaže:

Bili smo raspoloženi u polju, ali smo previše toga propustili i u najizglednijim situacijama. Koliko god mi je teško gledati promašaje sa strane, zadovoljan sam kada nam momčad stvara šanse i izgleda ovako. Danas nismo uspjeli zabiti ono što smo trebali i morali, nadam se da će ubuduće biti bolje i kvalitetnije po tom pitanju. Ovo je dobra polazna točka za ono što nam dolazi u sljedećim ogledima, u smislu što bolje pripreme, a onda i same prezentacije.

Početak nije bio dobar

Imali su Osječani loš početak susreta, budući da je Hajduk odmah uspio povesti te stvoriti još dvije lijepe prilike u samom otvaranju utakmice. …

Daleko smo stajali od suparničkih igrača, dopustili smo Gyurcsu da se razmaše, a Škorić je na toj desnoj strani ostao na preširokom prostoru s njim. Miletu je ovo bila treća utakmica u sedam dana i pomalo je već i umoran, pa nije bio u svom prepoznatljivom izdanju. Slažem se da smo u tim početnim minutama dosta „plivali“ tako da nam je Hajduk mogao napraviti veće probleme, ali se kasnije dosta toga odvijalo u našu korist. Činjenica je da smo stvorili veći broj šansi i po tomu bili bliže pobjedi.

Najbolja izdanja protiv konkurenata

Pitali su novinari Osijekova kormilara kako to da njegova momčad najbolje partije redovito ove sezone pruža protiv konkurenata u borbi za vrh tablice?

Možda bismo trebali igrati „Ligu četiri“. Nije to slučajno da baš protiv najvećih rivala pružamo najbolje partije. Razlog je u tomu što moji igrači unaprijed znaju što ih čeka s druge strane i uđu puno bolje u utakmicu u odnosu na neke druge protivnike. Da je to lako objašnjivo nije, ne samo meni, nego je sigurno još dosta trenera u sličnim situacijama. Poradit ćemo na tome da ubuduće budemo bolji i protiv onih momčadi, za koje neću reći da su autsajderi, ali su nam uzele previše bodova.

Napadači ovako moraju učestalo reagirati

Na još jednu opasku da je Osijek gotovo u svakoj napadačkoj akciji bio opasan, da su Grezda, Boban i Marić kao najistureniji igrači bili latentna opasnost za Hajdukovu obranu, Zekić je uzvratio protupitanjem:

Čemu komentirati ono što bismo trebali raditi iz utakmice u utakmicu i to učestalo ponavljati? Pričati da napadač mora tražiti prostor, utrčavati na prvu vratnicu i pucati po golu je deplasirano. To se mora podrazumijevati, kao što bi stoperi trebali odraditi svoj dio posla, bočni svoje zadaće, dakako i veznjaci.  Slažem se da su nam napadači bili dobri, ali mi smo ih i doveli da budu ubojiti u većini utakmica. Osjećao sam da imamo i energiju i snagu i dobar ritam, sve ono što nam treba za jednu dobru utakmicu.

I Kopić čestitao akterima

Trener Hajduka Željko Kopić složio se s općom ocjenom da smo gledali iznimno zanimljiv i sadržajan susret:

Bili smo kvalitetni na otvaranju utakmice te uz pogodak imali još nekoliko dobrih prigoda. Imao sam osjećaj da smo u uvodu mogli utakmicu odvesti u svoj smjer. Osijek se svojom kvalitetom uspio vratiti, a zatim i povesti. I mi smo se mentalnom snagom vratili, najprije poravnali, pa došli u vodstvo. Loš teren je odlučivao, kao i velik broj duela. Ovo je naša treća zahtjevna utakmica u nizu, trošimo se emocionalno i kondicijski. Mogli smo biti taktički još zreliji, ali generalno objema momčadima čestitam na ovoj predstavi. Bio je to zaista pravi derbi, rekao je Kopić.