Napisati da „NK Osijek nije želio pobjedu Hrvatske i da je jasno i zbog čega“ neargumentirano je i neistinito, kao i insinuacije o boravku Ivana Meštrovića u SAD-u u aranžmanu HNS-a.

Nakon određenih komentara koji su se pojavili na portalu gol.hr moramo objaviti demantij. Napisati da NK Osijek „nije želio pobjedu Hrvatske i da je jasno i zbog čega“ potpuno je neargumentirano i neistinito. Kao i ustvrditi da „iznenadni napad NK Osijeka na Dalića ima dublju priču“, što je je također posve neutemeljena konstatacija. Napisali smo u svom tekstu da bi za hrvatsku nacionalnu nogometnu vrstu bilo korisnije da je izbornik Zlatko Dalić u kadru za američku mini-turneju imao više igrača iz HNL-a, što poprima okvire i konotacije koje mi u NK Osijek sigurno nismo željeli. Nismo to pisali u kontekstu nekakvoga prozivanja, niti je u pitanju bilo kakav napad na Dalića.

No, razmišljanja smo i stava da sportska javnost treba imati javne debate oko nacionalnih interesa, a u tom kontekstu smatramo i da izbornik najpopularnije reprezentacije treba imati takvu vrstu „pritiska“ da bi, u konačnici, što bolje odradio svoj posao. Zašto, dakle, i mi u domaćim klubovima u HNL-u ne bismo imali pravo iznijeti neka svoja promišljanja, osvrnuti se na poneku aktualnu temu te istaknuti ono što smatramo ispravnim u određenim situacijama…

Meštrović je u SAD-u privatno, ne u aranžmanu HNS-a

Tražiti nekakvu urotu ili teoriju zavjere u onome što smo napisali na svojoj web stranici, a nije u formi nikakvog priopćenja kako se to u nekim medijima navodi, smatramo da je deplasirano. Posebice jer je NK Osijek svojim dosadašnjim aktivnostima jasno pokazao koliko mu je stalo ne samo do svoga kluba, nego i do Hrvatske u cjelini. Nadalje, tražiti „pozadinu“ i stavljati Dalića ispred nacionalne vrste u najmanju je ruku nekorektno.

I ono što posebno želimo demantirati, reagirajući na komentar na portalu gol.hr je tendenciozno iznošenje insinuacija i neistina da je Ivan Meštrović „navodno u društvu članova Izvršnog odbora HNS-a razgledavao znamenitosti Floride“. Naš klupski predsjednik i suvlasnik NK Osijek nekoliko tjedana je privatno i obiteljski u Sjedinjenim Američkim Državama. Niti je tamo putovao novcima Saveza, dakle ni u društvu članova IO-a, niti je odsjeo u hotelu u aranžmanu HNS-a da bi se izvlačile takve konstrukcije. Slučajnost je da se našao na Floridi, pa je, dakako, iskoristio prigodu pogledati ogled naše reprezentacije s Peruom.

Zamjena teza o savjetniku

Zaključke u stilu „da ne treba biti Sherlock Holmes da se slože kockice“ u ovoj priči, koji bi valjda trebali sugerirati da je gospodin Meštrović savjetovan od strane predsjednika Saveza za klupski komentar o američkoj turneji, smatramo neozbiljnim. Naime, Meštrovićeva funkcija u Hrvatskom nogometnom savezu je savjetnička, a u naravi to znači da je on taj koji daje, a ne onaj koji prima savjete.

Foto: HNS