Zekić prvenstveno očekuje da će mu momčad biti karakterna i da neće izostati sve ono što je nedostajalo s „Lokosima“.

Krenuli su nogometaši Osijeka put Zagreba, odakle će u subotu produžiti prema Zaprešiću gdje ih očekuje ogled s Interom. U Gradskom vrtu je održana redovita konferencija za novinare, na kojoj je trener Zoran Zekić uvodno, kao što je to već uobičajeno, govorio o trenutnom stanju u osječkoj svlačionici:

Poduži je popis ozlijeđenih ili nedovoljno spremnih igrača za ovu utakmicu. Dakle, ovoga smo tjedna ostali bez Lope i Bobana, od ranije je odsutan Šorša, nema ni Ejupija, tri žuta kartona ima Milović, dok su se treninzima tek priključili Barišić i Grezda, a problema su imali još i Škorić i Šimunec. Nešto manje upitnika trebali bismo imali u petak nakon popodnevnog treninga kojega ćemo odraditi u Zagrebu. Nadam se da upitnika neće biti u smislu onoga što je momčad spremna pokazati u Zaprešiću, bez obzira u kakvom smo stanju i kojem ćemo sastavu zaigrati. Vjerujem da ćemo biti u puno boljem izdanju u odnosu na ono što smo pokazali protiv Lokomotive. Pritom mislim na sve ono što je izostalo prošle subote u smislu karaktera, angažmana, agresivnosti i odlučnosti u igri prema naprijed. 

Zekića još boli poraz od Lokomotive

U prošlom su kolu Bijelo-plave definitivno ostali dužnici svojim navijačima. Pitanje upućeno treneru je što možemo očekivati u Zaprešiću?

Mene osobno već zaista živciraju te priče o nekakvoj psihozi, uvjetovanoj „ovim ili onim“. Ne znam više o kakvom bismo to pritisku trebali pričati, kada smo ušli u tu komforniju zonu što se tiče plasmana na tablici. Nikako da uhvatimo kontinuitet i to je ono što me smeta. Zaista mi ni danas nije jasno kako smo u onakvom ambijentu prošle subote u Gradskom vrtu izgledali onako slabo i bezidejno. Imao sam dojam da nam je polovica igrača jedva čekalo da utakmica završi, a s time se nisam još susreo otkako sam ovdje trener. To je svakako i moj problem jer ih, eto, nisam uspio „probuditi“ i motivirati u toj situaciji. U subotu će igrati pred 50 ljudi u Zaprešiću, pa bi možda i to moglo biti novo opterećenje. Glupo je i nedopustivo uopće i pričati o pristupu igrača u profesionalnom nogometu.

„Moramo izgledati kao momčad“

No, ni u porazu ne mora uvijek sve biti tako crno, rekao je osječki kormilar u kontekstu onoga o čemu posebno razmišlja posljednjih dana:

Kada se čovjek malo smiri, s ponekim danom odmaka od utakmice, shvati kako možda i nije tako loše da nam se ponekad dogodi da vidimo u kojem smjeru bismo trebali ići sljedeće sezone. Često pričam o tomu, ne tražeći nikakav alibi kao odgovorna osoba za igre i rezultate, no neke stvari mi se definitivno ne sviđaju. Trenutno baš nekih „alata“ gotovo i nemam jer sam već toliko puta kažnjavao igrače, micao ih iz ekipe, razgovarao s njima, pa nam se opet dogode takva izdanja. Za mene je neobjašnjivo da je u završnici sezone došlo baš do tolike zasićenosti. Teško mi je reći što u takvim okolnostima mogu očekivati od naše momčadi. Dobrim dijelom sezone smo izgledali kao momčad, međutim, nerijetko baš i nije bilo tako i to je ono što me trenutno najviše brine, prvo kao čovjeka, a tek onda i kao trenera.

Prigodu će dobiti i mladići iz Škole nogometa

Hoće li u samome finištu državnog prvenstva uglavnom igrati oni prvotimci za koje se zna da će i sljedeće sezone nositi dres Bijelo-plavih?

Svakako ćemo težiti tomu. Želimo vidjeti i neke mlađe igrače, pa s nama u Zaprešić idu junior Hrvoje Ilić i kadet Dino Bognar, a u završnim kolima ćemo vjerojatno testirati još poneke mladiće iz naše Škole nogometa. Naravno da su nam prvenstveno u fokusu oni igrači koji bi, barem što se tiče njihovih ugovora, trebali ostati u Gradskom vrtu iako smo si stvorili previše upitnika u posljednje vrijeme. Neki se nikako ne bi trebali osjećati sigurnima u tom smislu. Trebat će malo „provjetriti“ svlačionicu.

Prilika za dokazivanje

Inter je situaciji da također može igrati rasterećeno jer ispred sebe nema nikakvog rezultatskog imperativa?

Da, oni igraju bez grča, ali smo vidjeli kako su otišli kod „davljenika“ Istre, odigrali vrlo ozbiljnu utakmicu i pobijedili. Mi smo imali puno izostanaka i protiv Rijeke i Lokomotive, sada ćemo opet zaigrati nekompletni, međutim, neki su igrači duže čekali svoju šansu i sada im je prilika za dokazivanje. Imaju šansu potvrditi da sam ja možda bio u krivu što im nisam dao veću minutažu, uostalom igraju i za sebe i za Klub. Želim da ove posljednje utakmice odigramo što ozbiljnije i da sezonu završimo ljepše i ugodnije.

Grezda je još uvijek upitan

Hoće li, možda, dodatni impuls donijeti Ilić i Bognar, ukoliko dobiju priliku s Interom?

Ako ćemo od mladića koji još igraju za kadete i juniore tražiti da nam „razdrmaju“ momčad, onda smo stvarno u problemu. Ne mogu se naši iskusniji igrači skrivati iza njih dvojice. Očekujem karakteran pristup, prije svega, a onda i potvrdu kvalitete onih, kojima ćemo ovom prigodom ukazati povjerenje.

Na pitanje koliki su izgledi da zaigraju Grezda i Barišić, Zekić je odgovorio:

Erosa nije bilo praktički mjesec i pol dana, otkako je ozlijedio gležanj igrajući za reprezentaciju Albanije. Dakle, bio je sasvim izvan treninga i tek se vratio u pogon. Što se tiče Barišića, on je također ispao iz ritma nakon derbija u Maksimiru, pa ćemo vidjeti koliko trenutno može.