Ako bi, barem po povijesnim rezultatima i borbi za pozicije na prvenstvenoj ljestvicim, morali odrediti najvećeg rivala NK Osijeka, brojke bi rekle kako je to upravo današnji gost bijelo-plavih, NK Rijeka. Čak i na vjećnoj ljestvici prvenstva, ove dvije momčadi su susjedi, na trećem i četvrtom mjestu.

Na Gradskom vrtu danas gostuje Rijeka. Jedan od najvećih rivala bijelo-plavih, iako taj rivalitet nikad nije do kraja predstavljen na taj način. Ali sve činjenice dovode do zaključka kako su upravo susreti ova dva kluba bili neizvjesni i zanimljivi, a nerijetko su odlučivali i neke bitne stvari, pa jednom i prvenstvo. A sve vodi k tome da nas jedna neizvjesna i bitna utakmicama čeka i danas od 18 sati.

Odigrane su ukupno 63 utakmica ove dvije momčadi u kojima je Osijek slavio 24 puta, Rijeka jedan put manje, a 16 susreta završilo je bez pobjednika. Rijeka je postigla 81, a Osijek 78 pogodaka, što nas na kraju dovodi do podatka od točno 2.5 pogotka po susretu. Bijelo-plavi su naravno puno uspješniji ako se gleda samo domaćih teren, jer je tu upisano 17 pobjeda. Štoviše, jedino je Zadar momčad koja je doživjela više poraza na Gradskom vrtu. Osim toga, sedam puta su i gosti dolazili do slavlja, a osam puta je završavalo bez pobjednika. Točno 50 pogodaka djelo je Osijeka, a 32 Rijeke, što ukupno donosi 2.56 po susretu. Čak i na vječnoj HNL ljestvici, ove momčadi su susjedi, a Osijek je čak donedavno, prije riječkog preporoda držao treće mjesto. Trenutno sutrašnji gosti imaju 1135 osvojenih bodova, dok su navijači Osijeka do sad proslavili 1045 HNL bodova.

Neki susreti se posebno pamte, a prvo ćemo se prisjetiti onih na Gradskom vrtu. Dugo će se pamtiti 28. kolo sezone 2007./2008. Kohorta je slavila svoj 20. rođendana, a sredinom prvog poluvremena dogodio se veliki prolom oblaka. Na istoku su ostali samo najvjerniji, a Osijek se tad borio za drugo mjesto i Europu, pod vodstvom Ilije Lončarevića. Uvjeti su kako je vrijeme prolazilo bili sve gori, ali tad se ukazao Ivo Smoje, i u 81. minuti iz gužve pogodio za erupciju oduševljenja. Bijelo-plavi su tu sezonu završili na diobi drugog mjesta, sa Slaven Belupom. U memoriji je sigurno ostao i susret sezone ranije. Rijeka je od 55. minute vodila rezultatom 0:2, a onda su tribine eksplodirale kao rijetko kad ranije i u posljednjih deset minute dovele bijelo-plave do izjednačenja, da bi u posljednjoj minuti Karlo Primorac propustio prigodu za potpuni preokret.

Susrete na Kantridi su obilježile dvije utakmice, svaka na svoj način. Svi se sjećaju 26. svibnja 1999. godine kao datuma kojeg navijači Rijeke i dan danas nisu zaboravili. Domaćima je tad trebala pobjeda da bi osvojili naslov ispred tada mnogima mrske Croatije, cijela nogometna javnost bila je protiv Osijeka, ali bijelo-plavi su pokazali maksimalan fair play i u susretu kojim im nije donosio ništa, uspjeli su osvojiti bod. A 23. listopada 2010. godine dogodila se jedna od najljepših gostujućih priča NK Osijeka. Pobjeda rezultatom 1:5, a strijelci tad su bili Miličević, Smoje, Nikšić, Šorša i Škorić, a s klupe je momčad vodio Branko Karačić.

Najbolji strijelac u ovim susretima je Ahmad Sharbini s devet pogodaka, a osim njega su se istakli Robert Špehar i Stanko Bubalo, koji su po pet puta pogađali mrežu Rijeke. Najviše nastupa je, kao i u mnogim Osijekovim utakmicama, upisao Damir Vuica, 24, dok ga prati Bakir Beširević s 20 susreta protiv momčadi s Kantride. Ivo Šušak je osam puta vodio Osijek protiv Rijeke, uz tri pobjede, četiri poraza i jedan susret bez pobjednika. Matjaž Kek je Osijek savladao šest puta, uz samo jedan poraz.

Igrači koji su nastupali za oba kluba su donedavno bili rijetkost. Vrijedi spomenuti Marija Prišča, koji je pred kraj karijere zaigrao na Kantridi te Igora Tkalčevića, koji je upisao po nekoliko nastupa na strani obaju momčadi. Tek se posljednje dvije do tri sezone počeo događati česti odlazak osječkih nogometaša na Kantridu. Prvo su otišli Vedran Jugović i Ivan Vargić, a nakon njih i Marko Lešković te Zoran Kvržić. Prva trojica su i danas standardni članovi početnog sastava, dok je Zoran trenutno na posudbi u Speziji. Prošle sezone Rijeku je pojačao Domagoj Pušić, a od ove zime, tamo je i Josip Mišić.

Na kraju se podsjetite prvog ovosezonskog susreta u Gradskom vrtu. Bila je to tvrda utakmica, gdje je svaka momčad upisala po samo jednu ozbiljnu gol priliku. Rijeka je svoju iskoristila, dok domaćima to nije uspjelo.