Moldavski Petrocub je prošle sezone bio treći u nacionalnom prvenstvu, a i trenutno zauzima istu poziciju.

Petrocub FC dolazi iz maloga mjesta Sarata-Galben u općini Hincesti koje je udaljeno 65 kilometara od glavnog grada Moldavije Kišinjeva. U tom naselju živi oko 5.000 stanovnika, među njima i veliki broj Rumunja, budući da je granica s Rumunjskom udaljena 75 kilometara. Njihov prvoligaš svoje domaće utakmice igra u Hincestiju, na stadionu Municipal čiji je kapacitet svega 1.000 mjesta.

Zanimljivo je bilo pročitati prvu reakciju vlasnika i predsjednika Petrocuba, Mihaija Usatiija nakon što su doznali da će igrati protiv Osijeka:

Nismo baš imali sreće u ždrijebu jer smo dobili vrlo jakog protivnika koji je lani eliminirao čak i jedan PSV. No, borit ćemo se i pokušati izboriti pozitivan rezultat u obje utakmice. U njima ćemo vidjeti našu pravu vrijednost, a iznenađenja su uvijek moguća. U to se možemo uvjeriti i na Svjetskom prvenstvu gdje favoriti baš i nisu startali sjajno. U svakom slučaju, ako prođemo Osijek, postat ćemo heroji, rekao je Usatii za moldfootball.com.

Najbolji je – Vladimir Ambros

Prema podacima na Transfermarktu moldavska momčad procjenjuje se na 3,9 milijuna eura (Osijek za usporedbu vrijedi 19,4). Najskuplji i vjerojatno najistaknutiji pojedinac im je središnji napadač Vladimir Ambros (450.000), a slijede ga još jedna „špica“ Vadim Paireli i stoper Maxim Potirniche (obojica 250.000). Osim njih trojice, za A reprezentaciju Moldavije igrali su ili još uvijek igraju: Dan Taras, Artur Patras s najviše nastupa (ukupno 27 od 2011.), Vladislav Ivanov, Alexandru Vremea, Daniel Pisla, Valeriu Macritchii i Igor Dima. U svojim redovima imaju i petoricu Kamerunaca od kojih izdvajamo Jessiea Guera Djoua koji je nastupao za mlađe nacionalne vrste „Lavova“.

Moldavsko prvenstvo u punom jeku

Klub je, inače, osnovan tek 1994. godine i uspio se probiti do prvoligaške scene, a treće mjesto u prošloj sezoni mu je i dosad najveći uspjeh. Moldavsko prvenstvo igra se od proljeća do jeseni, a u 11 odigranih utakmica tijekom ove natjecateljske godine Petrocub je ostvario učinak od 4 pobjede, 3 remija i 4 poraza uz gol-razliku 17-17. Ponovno su treći na ljestvici, iza Sheriffa i Milsamija koji su im bodovno već prilično odmaknuli (26/23/15). Proteklog vikenda igrali su kod kuće neriješeno 1:1 protiv Sperante, a pogodak je postigao Ambros. Sastav im je izgledao ovako: Celeadnic, Potirniche, Mudrac (Rogac), Patras, Vremea (Puntus), Taras, Ambros, Guera, Douania (Slivca), Ivanov i Macritchii.

Najbolji su bili protiv Sheriffa

Neki igrači Petrocuba imaju dvojno državljanstvo, moldavsko i rumunjsko, a trener im je Lilian Popescu. On je jedno vrijeme bio i na klupi Sheriffa iz Tiraspola, zanimljivo, baš nakon našega Zorana Zekića. U posljednjih pet susreta u borbi za bodove suparnik Osijeka je zabilježio dvije pobjede i dva remija, uz jedan poraz, a svakako je najbolji nastup imao baš protiv vodećeg Sheriffa kojega su uspjeli pobijediti (1:0). Prosjek godina im je 23,3, a naiskusniji prvotimci igraju im uglavnom u veznom redu.

I još samo na kraju informacija koja se tiče potvrde Petrocubova domaćinstva Osječanima u prvoj utakmici koja će biti odigrana 12. srpnja na Nacionalnom stadionu u Kišinjevu.