St. Johnstone je na kraju prošle sezone zauzeo 8. mjesto u konkurenciji 12 najboljih škotskih klubova.

Osijek će treću pripremnu utakmicu u Austriji u subotu odigrati protiv škotskog St. Johnstonea u Bischofshofenu koji nam je najpoznatiji po novogodišnjoj turneji „Četiri skakaonice“ u skijaškim skokovima.

Susret će početi u 12 sati, a protivnik Osječanima je momčad iz Pertha koja je prošlu sezonu okončala na 8. mjestu među 12 klubova koliko ih nastupa u Scottish Premiershipu. Pritom je u 38 ligaških susreta ostvarila učinak od 12 pobjeda, 10 remija i 16 poraza uz gol-razliku 42:53.

Najveći doseg – 3. kolo Kupa UEFA

U njihovim redovima isključivo igraju Otočani, pretežito Škoti, dakako, uz ponekog Irca i Engleza. Trener-menadžer im je Tommy Wright, a igrači koji najbolje kotiraju na Transfermarktu su veznjaci Wotherspoon, Craig i Davidson te oslonac obrane i kapetan Shaugnessy čija je vrijednost procijenjena na 450.000 eura. Imaju iskusnu momčad s prosjekom od 27 godina, no u posljednje vrijeme se baš i ne mogu pohvaliti nekim značajnijim rezultatima.

Inače, St. Johnstone iza sebe ima sedam europskih sezona u bivšem Kupu UEFA te u kvalifikacijama EL. Najdalje su otišli 1971/72. kada su igrali 3. kolo Kupa UEFA. Prije četiri godine ispali su u trećem pretkolu Europske lige od Minska iz Bjelorusije, a godinu dana kasnije od Spartaka iz Trnave.

Klub osnovan još daleke 1884. godine!

Unatrag dvije sezone eliminirao ih je armenski Alashkert već u 1. pretkolu, da bi lani to učinio i litvanski Trakai pobjedom u obje utakmice. Najveći doseg u ligaškom natjecanju im je treće mjesto 1971., 1999. i 2013. godine. Osvajači su škotskog Liga kupa 2014., a mogu se pohvaliti da im je klub osnovan još daleke 1884., dakle prije čak 134 godine! Zovu ih „Sveci“ koji najveće rivale na domaćoj nogometnoj sceni imaju u Dundeeju i Dundee Unitedu s kojima se sastaju u takozvanim Tayside regionalnim derbijima.