Nakon punih 20 godina naša reprezentacija ponovno se bori za plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.

U iščekivanju smo još jedne velike utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. Izabranici Zlatka Dalića ove će subote od 20 sati igrati protiv Rusije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva s ogromnim ulogom kojega Hrvatska nije imala još od one povijesne 1998. godine. Tada nam je nacionalna vrsta ostvarila najveći doseg ulaskom među četiri najbolje momčadi Mundijala, kasnije i osvajanjem brončane medalje. Ovoj se generaciji pruža sjajna prigoda barem ponoviti isti doseg od prije 20 godina, ako ga ne i nadmašiti.

Ne bježimo od uloge favorita

Gledajući ono što su Hrvatska i Rusija do sada pokazale s pravom nosimo ulogu favorita, bez obzira na prednost koju će Rusi imati kao domaćini, nošeni navijačkom potporom s tribina stadiona u Sočiju. Kvaliteta je nedvojbeno na strani Modrića i suigrača jer se niti jedan igrač ruske selekcije ne može uspoređivati s našim najjačim adutima.

Bez obzira što su mnogi favoriti do sada već eliminirani i što je to već samo po sebi dovoljno upozorenje svima koji su ostali među osam najboljih, svakako je bolje imati Rusiju na putu prema polufinalu, nego recimo Belgiju, Englesku, Brazil ili Francusku…

Istina je da je domaćin u osmini finala izbacio jednu moćnu Španjolsku, međutim, opet se ne možemo oteti dojmu da je riječ o suparniku kojega smo baš svi željeli u ovoj fazi natjecanja, kada pobjeda donosi još dva sigurna nastupa u samoj završnici.

Otpustiti psihološku kočnicu

Ogled s Danskom nam je, doduše, pokazao da neke stvari nisu baš bile dobre, dosta toga smo tada pripisali i velikom grču uslijed činjenice da nam reprezentacija dugo nije uspjevala probiti barijeru plasmana u drugi krug svjetskih prvenstava. Sada bi u tom smislu ipak trebala biti rasterećenija iako kod mnogih pritisak raste svakom novom utakmicom.

No, znajući da uz kvalitetu imamo i potrebno iskustvo, vjerujemo kako će Hrvatska opet otpustiti tu psihološku kočnicu i odigrati na svojoj prepoznatljivoj razini, a onda to Rusi teško mogu pratiti, iako je neupitno da će se fanatično boriti da bi se i oni pokušali vinuti u neslućene visine.

Neka to bude još jedna divna, nezaboravna večer u kojoj ćemo se ponovno prepustiti emocijama i na kraju opet veseliti, gdje god nas ima kojima srce kuca za Hrvatsku!