Rangers je prošle sezone osvojio 3. mjesto u škotskoj Premier ligi, a u prvom europskom pretkolu je eliminirao Shkupi.

Baš kao i naš Osijek, i Rangers F.C. je morao u prvi kvalifikacijski krug Europske lige. Škoti su bili trećeplasirana momčad u njihovom nacionalnom prvenstvu, iza Celtica (82 boda) i Aberdeena (73), osvojivši 70 bodova u 38 odigranih utakmica. Pritom su Bearsi ostvarili 21 pobjedu, uz 7 remija i 10 poraza, a gol-razlika im je bila 76:50.

Na startu europskih kvalifikacija zaigrali su protiv makedonskog Shkupija kojega su na svom Ibroxu pred 50.000 gledatelja svladali s 2:0, dok u skopskom uzvratu nije bilo golova. Treba napomenuti da škotska momčad baš i nije rutinski izborila prolazak jer je drugi pogodak pred svojim navijačima postigla u sudačkoj nadoknadi vremena i time si bitno olakšala posao uoči gostovanja u Skoplju…

Pamte Pršu, Jelavića i Kranjčara

Daleko najveća zvijezda Rangersa je njihov menadžer Steven Gerrard. O igračkoj legendi Liverpoola bespotrebno je trošiti riječi i mnogi Osječani, posebice oni skloni Redsima, već razmišljaju kako bi mogli iskoristiti prigodu i fotografirati se s njim. Ovo mu je prvo pravo trenersko iskustvo i sigurno je silno motiviran dokazati se na klupi škotskog velikana koji je imao ozbiljno posrnuće 2012. kada je morao proglasiti stečaj, a momčad je prebačena u četvrtu ligu.

No, klub koji je osvojio 54 naslova državnog prvaka u najkraćem se mogućem roku vratio u nacionalnu nogometnu elitu, iako će mu zasigurno trebati još neko vrijeme da bi mogao ravnopravno konkurirati vječitom rivalu Celticu… Sigurno je da navijači Rangersa pamte i vrlo cijene bivše hrvatske reprezentativce koji su igrali u njihovom klubu: Dadu Pršu, Nikicu Jelavića i Niku Kranjčara jer su tamo ostavili upečatljiv dojam.

Gerrard koristio 15 igrača

Gerrard je protiv Shkupija posložio svoje izabranike u formaciju 4-1-4-1, a u dva ogleda s Makedoncima ukupno je koristio 15 igrača. Susret na Ibroxu započeli su: McGregor, Tavernier, Goldson, Katić, Flanagan, McCrorie, Candeias (’56. Jack), Arfield (’67. Ejaria), Windass (’79. Middleton), Morelos i Murphy.

U uzvratu je umjesto Arfielda u startnoj jedanaestorici bio Jack, a prigodu je tijekom susreta, uz Eyariu i Middletona, dobio i Halliday koji je zamijenio Murphyja. Inače, škotsko prvenstvo počinje tjedan dana kasnije u odnosu na HNL, što znači da će Rangers premijeru u derbiju s Aberdeenom imati nakon uzvratnog ogleda s Osječanima.

Morelos prvi strijelac, stigao i Kent iz Liverpoola

Što se pojedinaca tiče, Gerrard na raspolaganju ima nekolicinu kvalitetnih stranaca od kojih treba posebno izdvojiti Kolumbijca Alfreda Morelosa. Činjenica da je sa 14 postignutih golova bio drugi strijelac Premier lige u prošloj sezoni dovoljno je upozorenje Bijelo-plavima, kao i da je na toj listi odmah iza njega, tek s pogotkom manje, bio njegov klupski kolega, engleski internacionalac Josh Windass. U tom je društvu svakako vrijedan pozornosti i portugalski napadač Daniel Candeias (prvi asistent Lige), veznjak Scott Arfield koji igra za kanadsku reprezentaciju, a tamo je od ovoga ljeta i doskorašnji stoper Slaven Belupa Nikola Katić.

Značajno pojačanje Rangersu je stiglo na kraju prošloga tjedna jer im se pridružio 21-godišnji krilni igrač  Liverpoola Ryan Kent koji je stigao na posudbu. Redsi su ga prethodno slali u Coventry, Barnsley, njemački Freiburg i prošle polusezone u Bristol City.

Foto: Rangers FC