Riječ je o trećem gradu po veličini i broju stanovnika u Ujedinjenom kraljevstvu u kojem živi oko 600 tisuća stanovnika.

Glasgow je najveći grad u Škotskoj i treći po broju stanovnika u Ujedinjenom kraljevstvu, iza Londona i Birminghama. Nalazi se na rijeci Clyde i leži u dolini Lowlands. U njemu se nalazi veliko brodogradilište u kojem su sagrađeni mnogi brodovi poput „Queen Mary”, „Queen Elizabeth” i kraljeve jahte „Britannia”.

Status grada dobio je u 12. stoljeću, a 1197. je sagrađena velika kamena katedrala. Potom je 1451. osnovano Sveučilište, te je Glasgow važan znanstveni centar. U 16. stoljeću počinje se razvijati trgovina s Amerikom. Glasgow tada postaje središte trgovine duhanom, šećerom i pamukom.

Važna turistička destinacija

Grad se posebno razvija nakon ujedinjenja Škotske i Engleske 1707. godine. Najviše stanovnika bilo je 1931., kada je u Glasgowu živjelo više od milijun ljudi. Međutim, od tada broj opada i mnogi se sele u predgrađa. Sada ih ima nešto više od 580.000. Tijekom Drugog svjetskog rata je prilično oštećen u njemačkim bombardiranjima, a modernizirati se počeo početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Najveće je gospodarsko središte Škotske te među 20 najvažnijih na prostoru cijele Europe. Najrazvijeniji je financijski sektor, iako je i turizam vrlo važan. Uostalom, Glasgow je treća najposjećenija turistička destinacija u Ujedinjenom kraljevstvu iza Londona i Edinburgha.

Centar kulture s brojnim znamenitostima

U novije vrijeme se grade moderne građevine. Najpoznatija je dvorana Clyde Auditorium, a zanimljiv je i moderni most Clyde Arc. Grad ima razvijenu kulturnu djelatnost. Primjerice Mitchell Library je jedna od najvećih javnih knjižnica u Europi s 1,3 milijuna knjiga. Više je mjesta koje svakako treba posjetiti, a to su Crkva Sv. Vincent, Dvorac Dumbarton, Galerija moderne umjetnosti, Narodna palača i zimski vrtovi, Muzej transporta i Muzej policije, Merchant Square, Trg Sv. Andrews, Gradska vijećnica, Argyle Street, Charing Cross, George Square...

Preporuka je i prošetati četvrtima koje su zaista posebne, primjerice. Kings Park, South Glasgow, Patrick itd. Što se dućana tiče, bez daha ostavlja Napiers the Herbalists s tradicijom dugom 150 godina ili Shearer Candles, dućan koji ima tradiciju proizvodnje još od 1897. godine.