Pišući o uspjesima Škole nogometa Bijelo-plavih, prisjećamo se onih generacija koje su ostvarile najbolje rezultate.

Kada se govori o imageu i tradiciji Nogometnog kluba Osijek onda je neizostavan dio priče i njegova Škola nogometa. Znamo da je kroz desetljeća „izbacivala“ brojne talente od kojih su mnogi zaigrali i za naše nacionalne vrste. Stoga ću se u ovoj Mihipediji pozabaviti generacijama koje su ostvarile posebno zapažene uspjehe, osvajajući trofeje na državnoj razini u mlađim kategorijama…

Trijumf u Beogradu

U vrijeme bivše Jugoslavije bilo je iznimno teško doći do trijumfa u konkrenciji velikih klubova s prostora nekadašnje države. To su mogle samo odlične i iznimno potentne momčadi, a upravo je takva bila osječka generacija juniora koja je osvojila Kup u svibnju 1988. godine. Igralo se u Beogradu, na stadionu Partizana (JNA), a protivnik je Osječanima u finalu bio Titograd. Osijek je uvjerljivo slavio sa 4:1 (2:0), golovima Miškovića, Metića, Cvitanovića i Kuluševića. Trener je bio Ivica Grnja, a dužnost direktora Škole nogometa obnašao je njezin utemeljitelj Andrija Vekić. Sastav je bio sljedeći: Ilica Perić, Ivica Kulešević, Predrag Vasiljević, Perica Kraljević, Alen Petrović, Saša Mišković, Miroslav Bičanić, Goran Skeledžić, Damir Metić, Dražen Živković i Igor Cvitanović. Još su ušli: Dejan Jelavić, Robert Ivković, Predrag Jovanović, Stipe Milardović i Alen Mitrović. O njihovoj kvaliteti svjedoči spoznaja da su na putu do finala svladali Vardar s 3:0, Radnik iz Bijeljine s uvjerljivih 6:1, deklasirali Hajduk čak sa 6:0 i dobili Dinamo rezultatom 3:0! Osim toga, NK Osijek je u to vrijeme čak pet godina zaredom osvajao Kup Hrvatske!

I prvaci i pobjednici kupa s Goranom  Popovićem

Otkako je samostalne i suverene Hrvatske Osječani su prvi naslov u juniorskoj konkurenciji osvojili 1993/94. Trener je bio Goran Popović, a igrali su: Filiš Šušnjara, Mario Galinović, Alen Jurajić, Darko Čordaš, Danijel Kiš, Danijel Čuvalo, Antonio Šarić, Mladen Mikulandra, Velibor Vibovec, Mario Letica, Danijel Janc, Milan Zubović, Goran Panić, Dominik Janoš, Robert Dujić, Josip Horvat, Tomislav Zečević, Saša Milaimović, Boris Kraus, Saša Sambol, Alen Šundalić, Branimir Buček i Domagoj Slivac. Završnica je održana u Varaždinu, a Osijek je bio uspješniji od vršnjaka iz Hajduka i zagrebačke Croatije. Najveći uspjeh ostvarila je generacija naših nogometaša rođenih 1987/88 koja je u istoj sezoni (2005/06) bila i prvak Hrvatske i osvajač Kupa! Momčad je i tada vodio trener Popović, a trofeje su osvojili: Ivan Kardum, Ivan Vargić, Vedran Marjanović, Jurica Pranjić, Ivan Mendeš, Mario Petrić, Ivan Đukić, Josip Džanko, Ivan Ostopanj, Bruno Krstanović, Josip Knežević, Sten Kotris, Mislav Leko, Mladen Mendeš, Tomislav Amidžić, Dražen Pavličić, Boris Bogadi, Dario Pejić, Marko Pavošević, Dragan Mihaljević, Vedran Nikšić i Ivan Miličević.

I s Kuleševićem do titule prvaka

Titulom državnom prvaka juniori Osijeka okitili su se i u sezoni 2012/13 tada pod vodstvom Ivice Kuleševića. U odlučujućem susretu ligaškog natjecanja odigrali su neriješeno 3:3 s Dinamom u Gradskom vrtu što im je bilo dovoljno za naslov. Prvaci su bili: Marko Malenica, Ivan Tonček, Zoran Arsenić, Josip Balentović, Andrej Šimunec, Andrej Lukić, Dino Perić (do prelaska u Dinamo), Antonio Pavić, Steven Peter Ugarković, Benedik Mioč, Stjepan Sabljić, Mateo Kovačić, Matej Grafina, Josip Mišić, Nikola Mandić, Josip Ravlić, Alen Grgić, Marko Dugandžić, Andrej Kovačić, Dominik Marinčić, Matej Bekavac, Mislav Perković, Marko Andabak, Davor Bakula i Roberto Marić. Bila je to „zlatna“ generacija 1994/95 iz koje i sada imamo nekolicinu prvotimaca…

Bolji od „Lokosa“ u finalu

Posljednje slavlje imali smo u svibnju ove godine. Naima, juniorska momčad Osijeka u Ivankovu je osvojila trofej pobjednika Kupa Hrvatske, nakon što je boljim izvođenjem jedanaesteraca svladala zagrebačku Lokomotivu s 5:3, dok je u 90 minuta igre rezultat bio neriješen 1:1. Prethodno su Osječani, pod vodstvom trenera Dine Skendera, u polufinalu eliminirali momčad Dinama. Finalni su dvoboj odigrali: Marko Barešić, Luka Bubalo, Marin Magdić, Patrik Stanić, Tomislav Bliznac, Oliveira Talys, Mateo Jakšić, Filip Lišnić, Tomislav Soldić, Adam Benić, Ivan Durdov, Robert Mišković i Mario Rajić.