Nerealno je da među polaznicima glavnina njih jednoga dana budu oni pravi nogometaši, ali je bitnije nešto drugo…

Kada je započela s radom, Otvorena škola NK Osijek zamišljena je na način da se djeci pruži mogućnost, prije svega, kvalitetno i zanimljivo provedenog slobodnog vremena i druženja. Dolasci na treninge dva puta tjedno polaznicima sigurno mogu biti korisni u smislu tjelesnog razvoja, prihvaćanja i stjecanja nekih važnih životnih sadržaja i navika. Vjerujemo da tako razmišljaju i njihovi roditelji jer je već samo po sebi pozitivno i to što mališani razvijaju ljubav prema sportu i uče se njegovim osnovnim vrijednostima.

Ne mogu svi imati isti talent i potencijal

Naravno da ne mogu svi biti podjednako talentirani i imati potencijal i za ozbiljnije bavljenje nogometom, odnosno za uključenje u proces rada kroz mlađe kategorije Škole nogometa. To znači da samo oni najtalentiraniji među tom djecom ulaze u natjecateljski pogon i njima treninzi praktički postaju svakodnevica. Ostali se prvenstveno zabavljaju i igraju na svojim okupljanjima u Gradskom vrtu ili u hladnijim danima u dvorani Jug, uz pasku i nadzor klupskih trenera koji im osmišljavaju aktivnosti u vremenu koje kod nas provode. Iluzorno je očekivati da će većina među njima jednoga dana igrati za Osijek u HNL-u i Europi te ostvariti zavidnu karijeru jer za takve domete treba ipak imati „ono nešto“ više i posebnije. No, da im svima može biti zabavno i ugodno u našoj sredini, uopće nije upitno.

Djeci uljepšati dane i privući ih sportu

Dakle, ne mogu ni treneri baš sa svakim djetetom raditi isto što i s onima koji su već u ozbiljnom trenažnom procesu. „Poanta je drugačija. Otvorena škola ne funkcionira na način da nužno stvara nove Modriće, Rakitiće, Mandžukiće, Vide i ostale izvanserijske igrače. Ona je mjesto za one koji iskazuju sklonosti prema sportu, posebice nogometu, a tek trebaju vidjeti i spoznati gdje će se u nekoj bliskoj ili daljnjoj budućnosti pronaći i hoće li to uopće biti bilo koji sportski angažman. Mislimo da kvalitetno provedeno vrijeme kroz učenje nekih osnovnih nogometnih elemenata, tjelovježbu, ali prije svega igru i zabavu, djeci može uljepšati dane što onda i nama čini zadovoljstvo“, riječi su voditelja tehničkog sektora Škole nogometa našeg prvoligaša, Miroslava Žitnjaka.