Domaćin u derbi ulazi s bodom prednosti, a Osječani s velikom željom da se nakon utakmice vrate na drugu poziciju.

Dovoljno je pogledati prvenstvenu ljestvicu da bi se spoznao značaj nedjeljnog susreta (17,30) naše momčadi s Lokomotivom u Zagrebu. Mi smo treći, oni drugi u poretku najboljih hrvatskih klubova, trenutno s jednim bodom razlike u njihovu korist. Igraju „Lokosi“ na domaćem terenu što im nužno i ne mora biti prednost, imajući u vidu činjenicu da se u Kranjčevićevoj na njihovim utakmicama okuplja mali broj gledatelja, tako da nema prave domaćinske atmosfere. Što se, pak, tiče samoga travnjaka, jasno je da su Tomićevi izabranici njemu prilagođeniji, no brzo se i Osječani „adaptiraju“ na tu hibridnu podlogu, s mješavinom prirodne i umjetne trave.

Čuvati se protunapada

Znaju se osnovne značajke u igri Lokomotive. Njihova brza tranzicija, vrlo opasan i munjevit izlazak u kontru jer im je i profil igrača, posebice u napadu, takav da se najviše uzdaju u svoje brzance. Takvi protuudari uistinu stvaraju probleme protivniku koji je previše otvoren i taktički nediscipliniran, kada se (iz)gube pozicije u linijama. S njima se, dakle, ne ulazi u „jurnjavu“ jer u tom slučaju voda ide na njihov mlin. Dakako, to ne znači da se u ovaj ogled treba krenuti suzdržanije i sasvim oprezno. Da bi se došlo do pobjede, mora postojati jasno naglašena ambicija da se i ovaj puta od prve minute traže bodovi. I tako se Osječani postavljaju u svakom nastupu, pa ni ovaj derbi neće biti izuzetak.

Koncentracija kvalitete na obje strane

Lokomotiva ima pobjedu više u odnosu na Bijelo-plave, slavila je devet puta u 14 dosadašnjih susreta, dok je Osijek jednom manje izgubio, triput napuštajući nogometnu arenu bez ostvarenog, barem polovičnog učinka. Zanimljivo je da su obje momčadi postigle po 27 pogodaka i uz vodeći Dinamo najefikasnije su u HNL-u. I to sugerira da bi dvoboj suparnika iz samoga vrha tablice puno toga zanimljivoga trebao ponuditi. Neće na sceni biti svi najbolji akteri jer ima kartona i ozljeda na obje strane, međutim, sasvim je dovoljno kvalitete među onima koji će zaigrati. Mi bismo s tri nova boda s izravnim konkurentom ne samo opet izbili na drugo mjesto, nego i uhvatili veliki zalet za nastavak serije teških utakmica i novi derbi s „nabujalom“ Rijekom koja sada drži bodovni priključak. Dakle, itekako bi bilo važno slaviti ove nedjelje u metropoli…