NK Osijek danas odrađuje vjerojatno najneugodnije gostovanje koje si mogu zamisliti u ovom trenutku. Bijelo-plavi u Koprivnici nisu slavili posljednjih deset susreta, a u posljednjih šest su postigli samo jedan pogodak. Upravo zbog činjenice da su ove dvije momčadi posljednjih sezona izravni konkurenti, ova tradicija je najbolnija i možda je napokon došlo vrijeme da se prekine.

Prošlo je već gotovo punih 18 godina otkako momčad iz Koprivnice nastupa u elitnom razredu hrvatskog nogometa, a za to vrijeme su odigrali 47 utakmica protiv bijelo-plavih. Statistika je u prvim sezonama bila poprilično na strani NK Osijeka, no u posljednjih deset godina, upravo je Slaven Belupo postao "crna mačka" NK Osijeka. Ukupno je tako odigrano 47 susreta, uz 21 pobjedu Slavena, 14 pobjeda Osijeka te 12 susreta bez pobjednika.

Poseban problem NK Osijeka je Gradski stadion u Koprivnici. U prvih šest susreta, naš prvoligaš je tamo slavio tri puta, od od 2000. godine do danas su upisana samo dva slavlja. Bilo je to sad već davnih 2004. (prvo kolo sezona) i 2007. godine (pretposljednje kolo sezone). Tako je ukupno Slaven 14 puta slavio na svom stadionu, Osijek pet, a četiri puta bilo je bez pobjednika. Posebno neugodno Osijek prolazi u posljednjih osam godina, odnosno od zadnjeg slavlja na tom vrućem terenu. U tih deset susreta osvojen je tek jedan bod i to u susretu koji je završio bez pogodaka. 23:6 je gol razlika tih ogleda te to sve potvrđuje naslov teksta, odnosno naziv najbolnijeg gostovanja, jer Slaven je kroz većinu tog vremena bio izravni konkurent NK Osijeku na ljestvici, bilo da je riječ o borbi za Europu, ostanak ili jednostavno bolji plasman.

Ono što je pozitivan podatak za gledatelje je taj da su susreti Osijeka i Slavena nerijetko efikasni, tako da se u prosjeku postizalo 2.78 pogodaka po utakmici. U Koprivnici taj broj odlazi čak i preko tri gola po susretu, no loš podatak za NK Osijek da su oni u prosjeku primali dva pogotka. Najefikasniji igrač u povijesti tih susreta je Srebrenko Posavec, koji je čak osam puta tresao mrežu Osijeka, dok su se za bijelo-plave iskazali Josip Balatinac sa sedam te Bakir Beširević sa šest pogodaka. Već iz toga se vidi da su vezni igrači odlučivali ove susrete, a tako nešto bi se moglo dogoditi i danas. Od igrača koji će i danas biti u kadru, Mateas Delić s jedne te Tomislav Šorša s druge strane, bili su strijelci tri puta.

Sudac ove utakmice je Goran Gabrilo iz Splita, koji je i prošle sezone sudio proljetni ogled Slavena i Osijeka. Momčad iz Koprivnice je tad slavila nesretnim autogolom Mateja Jonjića za 2:1, a dijelio je pravdu i 2011., u susretu koji je također završio 2:1 za domaće. Osijeku je ukupno sudio 12 puta, uz tri pobjede bijelo-plavih te tri neodlučena susreta, dok je Slavenu sudio jedan susret manje, uz također tri pobjede momčadi iz Koprivnice.