Najpopularniji slavonski sportski kolektiv obilježava 72. godišnjicu svoga djelovanja.

Svaki je rođendan na svoj način lijep. Godinu dana smo stariji, a u tih proteklih 365 dana smo ponovno dosta toga napravili da bismo se osjećali sretno i zadovoljno. Nogometni klub Osijek slavi svoju 72. obljetnicu, a u osmom desetljeću postojanja ima puno želja i planova. I ostvarujemo ih iz godine u godinu, ne samo u natjecateljskom smislu, nego i na organizacijskoj, logističkoj i infrastrukturnoj razini. Sadašnjica kolektiva iz Gradskog vrta može se ocijeniti i najstabilnijom još od davne 1947. kada je osnovan Proleter, preteča današnjeg prvoligaša s Drave.

Svaka je generacija imala svoje veličine

Puno je toga obilježilo povijest Bijelo-plavih koji su dosta dugo nosili crveno-plavu sportsku opremu. Mijenjali su se i nazivi Kluba, pa je 1962. zaživjela Slavonija, a pet godina kasnije (1967.) je odlučeno da se sportska perjanica u srcu Slavonije preimenuje u NK Osijek. Svaka je momčad i svaka generacija imala neke svoje igračke veličine. Nezahvalno ih je pojedinačno nabrajati, uostalom, uvijek su navijači na tribinama najbolje znali vrednovati nečije loptačko umijeće...

Važno mjesto u hrvatskom nogometu

Što se pak tiče sportskih dosega, ne možemo se podičiti brojnim pokalima i titulama, ali smo uvijek zauzimali važno mjesto kroz povijest hrvatskog nogometa. Od davnina se diljem Lijepe naše respektira ono što su Osječani dali ovome sportu, stvarajući igrače i za nacionalnu vrstu. A karijeru su započinjali u našoj Školi nogometa za koju se oduvijek govorilo da je veliki rasadnik talenata. Dugo su brojne osječke momčadi tražile svoj put, odnosno povratak u prvoligaško društvo u bivšoj Jugoslaviji. Stoga se često spominju brojne kvalifikacije i pokušaji da se Osijek domogne Prve savezne lige.

Sudionici najposjećenijeg sportskog događaja

Puno je vremena trebalo proći da bi se otišlo do kraja i vratilo u elitni razred, čak 21 ljeto. Iz toga razdoblja, sedamdesetih godina prošloga stoljeća, i danas žive uspomene na dvije uistinu dramatične utakmice sa Zagrebom, odigrane 1973., posebno na onu uzvratnu u Maksimiru koja je odlučivala o putniku među 18 najboljih klubova u ondašnjoj državi. Teško je i zamisliti da će ijedan sportski događaj u Hrvatskoj više ikada privući toliko gledatelja koliko ih je tada bilo na tribinama. Brojka od 64.000 navijača izgleda nestvarno iz sadašnje perspektive i ostat će zauvijek zabilježeno da je upravo taj dvoboj dva nogometna drugoligaša najposjećeniji sportski događaj u povijesti sporta u Domovini! Kasnije smo postali stabilni prvoligaši, bez strepnje da se izgubi takav status.

Tako blizu europskom proljeću…

Otkako je hrvatske suverenosti i samostalnosti, bilo je puno lijepih trenutaka. Osijek se početkom devedesetih definirao kao neupitni dio velike četvorke. Osvojen je i prvi klupski trofej, 1999. godine kada smo slavili trijumf u Kupu Hrvatske. Ucrtali smo se i na nogometnu kartu Europe igrajući s klubovima puno većeg rejtinga i financijske moći (Anderlecht, West Ham, AEK…), a s posebnim emocijama uvijek se vraćamo na ljeto i jesen 2000. kada smo u Kupu UEFA rušili Brondby i Rapid, svladali i Slaviju na svom stadionu i samo je dekoncentracija u posljednjim minutama uzvrata u Pragu zaustavila naše dečke na putu ka europskom proljeću.

Prestali strijepiti u veljači 2016.

Potom je uslijedilo razdoblje financijske i organizacijske krize kada ni rezultati nisu bili adekvatni klupskom rejtingu. Bilo je čak i grčevite borbe za opstanak u HNL-u (tko može zaboraviti presudni ogled s Hrvatskim dragovoljcem u Gradskom vrtu), a Klubu je zbog nagomilanih dugovanja ozbiljno prijetio i stečaj. Strijepiti smo prestali u veljači 2016. kada su NK Osijek preuzeli privatni vlasnici Lorinc Meszaros i Ivan Meštrović. Učinili su ga stabilnim, igrački i logistički puno jačim, europski konkurentnim. Opet smo bljesnuli u Europi eliminiravši Luzern, a potom i veliki PSV, ostvarivši dvije najveće pobjede od postojanja Kluba. Nismo baš imali sreće protiv Austrije i ostali smo tek na korak do ulaska u skupinu Europske lige.

Uvjeti za rad će biti optimalni

Ni u lanjskim ogledima s Rangersom prolazak nije bio daleko, a polusezonu smo na domaćoj sceni završili na drugom mjestu (najbolji plasman do sada) i ulaskom u polufinale Kupa Hrvatske. No, naš najznačajniji doseg bit će izgradnja novog stadiona i kampa Škole nogometa na Pampasu koja je u tijeku. Kada projekt bude završen, u ljeto 2020., NK Osijek će imati optimalne uvjete za rad, a gledatelji poseban ugođaj u gledanju utakmica. Tada će nam rođendani biti još ljepši i posebniji, a ne dvojimo ni u novi rezultatski i svaki drugi iskorak.