Osječki navijači sami su se organizirali, prikupili sredstva i u cijelosti renovirali svoj prostor u Tvrđi.

Navijačka udruga „Kohorta“ obnovila je svoje prostorije u Tvrđi. Radovi su trajali tri mjeseca i bili su vrlo opsežni budući da su obuhvatili doslovno sve ono što je trebalo izmijeniti. Sada su i okupljanja u bazi osječkih fanova postala ugodnija, na neki način i praktičnija.

Doslovno smo sve mijenjali. Od instalacija, grijanja, rasvjete, podova, zidova i sanitarija, sve je to zahtijevalo kompletnu obnovu. Kada smo to završili, posebnu smo pozornost posvetili fotografijama, odnosno slikama koje se odnose na brojne generacije „Kohorte“ i atmosferu na utakmicama. Dakako da nije riječ samo o našem nego i o mnogim drugim stadionima u Hrvatskoj i inozemstvu na kojima smo pratili našu momčad, pričao nam je predsjednik naše navijačke skupine Ivan Kračun.

Opuštanje i zabava

Oni koji su obišli novouređene prostorije hvale ono što su tamo vidjeli jer su zaista dobile novu vizuru.

Mislim da se svi ovdje zaista sada mogu vrlo ugodno osjećati. Naravno da smo zadržali naš navijački „štih“ prilikom renoviranja, međutim, sve je fino sređeno, baš onako kulturno, u mnogo čemu i pubovski.  Može se definitivno reći da je riječ o mjestu poželjnoga okupljanja i druženja. Imamo stolni nogomet, pikado, multimedijski smo opremljeni, pa se oni koji dolaze zaista mogu opustiti i zabaviti. Prostor će se konstantno i nadalje uređivati i nadopunjavati nekim novim sadržajima. Nismo ni u kojem slučaju potpuno završili posao.

Razvili dodatni osjećaj pripadnosti

Bitno je istaknuti da su se navijači sami organizirali i odradili najveći dio posla. Isto tako, snašli su se i oko prikupljanja sredstava da bi tako zahtjevne radove mogli odraditi u kontinuitetu, bez ikakvih prekida ili odgađanja…

Što se novca tiče, 90 posto potrebnog iznosa namaknuli smo iz vlastitih prihoda, odnosno našim angažmanom. Pomogle su nam i neke tvrtke čiji vlasnici osjećaju, kao i mi, lokalpatriotizam i pripadnost sredini u kojoj žive i rade. Hvala im na tome. „Kohortaši“ su ipak najzaslužniji u svemu jer su najviše toga ipak odradili na „vlastiti pogon“. Imali smo, recimo, značajnu pomoć građevinskog inženjera iz svojih redova, zatim našeg člana koji se bavi izradom namještaja, treći je pak električar pa je odradio taj dio posla… To kod svih nas stvara dodatni osjećaj pripadnosti jer smo sada u prostorijama koje smo sami obnovili.

U spomen pokojnom Žiži

Pritom se Kračun posebno prisjetio pokojnog Dalibora Žižanovića-Žiže koji je svojedobno i potaknuo priču oko prostora u kojem bi Udruga organizirano djelovala.

Ovo je i njemu u spomen. Sjećam se kako je on sličnu priču pokrenuo prije 13 godina. I tada su se dečki organizirali na njegovu inicijativu i on je bio taj koji je najviše „vukao“. Meni je drago da su mlađi navijači prepoznali ovu našu inicijativu i želju, pa sada imamo nešto uistinu lijepo. Na kraju ću podsjetiti da je radno vrijeme Udruge od utorka do petka od 18 do 22 sata, što se dakako i produži kada zajednički gledamo utakmice Lige prvaka.