Posjetitelji MLU-a od 28. ožujka do 7. lipnja imat će prigodu vidjeti brojna remek djela vrhunskih autora.

Muzej likovnih umjetnosti u četvrtak, 28. ožujka, s početkom u 18 sati otvara izložbu Kolekcija Vugrinec, jednu od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela. Vlasnik kolekcije, nekad istaknuti nogometaš i bivši hrvatski reprezentativac Davor Vugrinec nakon svršetka igračke karijere od sakupljanja umjetnina kao hobija odlučio je pokrenuti posao i skupio zavidnu zbirku umjetnina i djela primijenjene umjetnosti. I većina njih su mahom remek-djela, iznimno vrijedna u svakom pogledu.

Gospodin u kopačkama

„Vugin“ kolekcionarski interes obuhvaća razdoblje od kraja 19. i poglavito početka 20. stoljeća, kao i 70-ih godina koje su u umjetničkom smislu bile iznimno produktivne. Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti obuhvaća 75 djela slikarstva i 20 skulptura.

Davor ne pristaje na pribavljanje djela isključivo zbog imena njegova autora. Kolekcija Vugrinec ne svrstava se slučajno na sam vrh kolekcija hrvatske umjetnosti. Entuzijazam, predanost i ljubav kojom je stvarana to su i uvjetovali, a njezinu vlasniku priskrbili nadimak Gospodin u kopačkama, istaknuo je kustos MLU-a Ivan Roth.

Umjetnost i sport imaju puno toga zajedničkog

Među koautorima ove izložbe je Zvonko Maković koji je biranim riječima pričao o poznatom kolekcionaru i umjetninama koje je godinama prikupljao:

Kako je bio angažiran u inozemnim klubovima, Vugrinec je slobodno vrijeme provodio u čitanju, samoeduciranju i jedan potpuno novi svijet počeo mu se otkrivati, a on u njemu participirati. Poput pravog poznavatelja umjetnosti, vođen strašću koja je s godinama iz hobija prerasla u poziv, Davor je prikupio najcjelovitiju privatnu kolekciju slika hrvatske moderne.

Ovom prilikom Muzej likovnih umjetnosti ostvario je partnerstvo s NK Osijekom koji, osim u vidu sponzorstva, s Muzejom sudjeluje u organizaciji popratnih sadržaja i zanimljivih radionica. Kroz njih će se suradnja produbiti i ostvariti temelj za buduće zajedničke projekte.

Iako se tako ne čini na prvu, umjetnost i sport imaju puno toga zajedničkog i drago nam je što su to prepoznali u Muzeju likovnih umjetnosti. Posebno zahvaljujemo Davoru Vugrincu na njegovim naporima i viziji u kojoj i on pokreće naš grad u pozitivnom smjeru. Pozivamo sve da nam se pridruže na ovom lijepom umjetničko-sportskom putovanju u našoj sredini, istaknuo je direktor marketinga našeg prvoligaša Alen Nađsombat.

Zahvala Ivanu Meštroviću i NK Osijek

Vugrinec je na prigodnoj konferenciji za novinare iskazao zadovoljstvo što će svoju kolekciju prezentirati i Osječanima.

Hvala cijelom timu koji je sudjelovao u opsežnoj pripremi ove izložbe. Zahvaljujem i Ivanu Meštroviću i Nogometnom klubu Osijek jer su nam u svemu pomogli, a vidim da će suradnja s Muzejom biti i nastavljena na višestruko zadovoljstvo. Sretan sam što ćemo u četvrtak na otvorenju opet biti zajedno, a vjerujem i da će izložbu pogledati veliki broj ljubitelja umjetnosti i drugi znatiželjnici. Izložbu će biti moguće posjetiti do 7. lipnja.